Een gemiddelde kat (Europese korthaar van 4 kg) verliest 13 gram haar in 1 jaar?
Fabel: Een gewone huis tuin en keukenkat draagt maar liefst 80 gram haar met zich mee. De haargroei, denk hierbij aan de ruicyclus, is 130 gram per jaar. Zij verliest dus 130 gram per jaar!
Eiwit is de belangrijkste voedingstof voor het gezond houden van huid en vacht?
Feit: Dit verlies door haaruitval moet weer aangevuld worden door de voeding. Haar bestaat voor het grootste deel uit keratine/ eiwit. En eiwit bestaat op haar beurt weer voor een groot deel uit het aminozuur cysteïne. Wat ervoor zorgt dat de haren vooral stevigheid krijgen. Om voldoende cysteïne te leveren moet een kat alleen al 60 mg cysteïne binnenkrijgen per dag. Als je weet dat 30% van de eiwitbehoefte van de kat besteed worden aan de huid en vacht is het logisch dat tekorten meteen zichtbaar zijn aan de vacht.
Deze tekorten kunnen ook optreden bij ziektes (bijvoorbeeld nierfalen, hyperthyreoïdie of leververvetting) die vragen om extra energie en deze dus wegnemen bij de huid en vacht. Hierdoor kun je aan de vacht van de kat al aflezen hoe goed jouw kat in zijn vel zit.
Tip: Benieuwd hoe dit berekend wordt? Bekijk dan deze website www.fediaf.org/self-regulation/nutrition.html Als je weet wat de energiebehoefte per dag is van jouw kat kun je aan de hand van dit boek uitrekenen wat er nodig is voor jouw kat.
In dit boek vind je ook de ondergrenzen waaraan fabrikanten aan moeten voldoen qua ingrediënten. Deze ondergrens bestaat zodat er geen echt slechte brok te koop is in Nederland. Het spreekt wel voor zich dat wanneer je als fabrikant weinig geld wil besteden je simpelweg de ondergrens aanhoudt, aangezien goede voedingsstoffen zoals eiwitten duur zijn. Je begrijpt natuurlijk dat wanneer je een voer voert dat tegen de ondergrens aan zit tekorten nog sneller zullen optreden.
Vet is essentieel in het dieet van de kat. Maiskiemolie is hierin het beste omdat zij de meeste onverzadigde vetzuren bevatten?
Feit: Linolzuur is een essentieel vetzuur wat helaas niet zelf te maken is door het lichaam. Gelukkig zitten deze vetzuren in alle oliën op de markt, maar zonnebloemolie en maiskiemolie steken er als allerbeste met kop en schouders bovenuit. Zij bevatten de meeste onverzadigde vetzuren. En goed nieuws, zelfs de meest kieskeurige katten eten maiskiemolie.
Weetje: Uit onderzoek met muizen waarvan een testdeel op vetvrij voer heeft geleefd bleek dat de vetvrije groep er mager uitzag, haaruitval had en een schilferige dunne vacht had en Seborrhoe (een vette vacht). Vooral die vette vacht is raar, zij kregen immers geen vet binnen. Dit vet halen zij vanuit de koolhydraten die zij wel eten. Omdat linolzuur nodig is voor een gezonde huid en vacht worden de koolhydraten opgeofferd.
‘Linolzuur is je vriend voor een topvacht!’
Een tekort aan Melanine zorgt voor het zogenaamde ‘Red Coat Syndrome’? De vacht van een zwarte kat krijgt hierdoor een rode gloed.
Fabel: Melanine klopt op zich wel maar is een instinker. Dit is namelijk geen voedingsstof. Tyrosine is nodig om melanine, wat zorgt voor het haarpigment en dus de haarkleur, uit te maken. Deze tekorten kunnen primair zijn bij te weinig in het voer. Of secundaire, bijvoorbeeld bij stress. Stress zorgt er namelijk voor dat je meer behoefte hebt aan tyrosine. Kun je deze niet halen uit het voer dan beïnvloedt dit de vachtkleur. Heeft je kat veel last van stress zorg er dan voor dat het Tyrosine peil in het voer voldoende is. Een tekort is niet schadelijk voor de vitale functies. Zie je ook nog andere klachten, bijvoorbeeld vermagering dan is altijd nog een ander probleem aanwezig.
Rauwe voeding geven is beter voor de vacht dan droogvoer?
Fabel: Vet en eiwit zijn erg belangrijk voor de huid en vacht en deze zijn het beste vertegenwoordigd in rauw voer. Dus daarin zou je zeggen dat rauw voer altijd beter is, maar met een goed nat- of droogvoeding met dezelfde samenstelling kun je hetzelfde effect bereiken. Er is daarom geen ideaal voer op de markt. Bekijk wat het beste is voor jouw kat, dat is per individu verschillend. Zit jouw kat niet goed in zijn vacht en heb je hiervoor geen aanwijsbare reden? Dan is een voerwissel zeker aan te raden.
En met name deze laatste vraag is een echt hot topic en niet alleen tijdens deze lezing. Daarom gaan we hier nog even verder op door met een mooie serie feiten en fabels die voortkomen uit de resultaten van het onderzoek: Nutritional Adequacy and Performance of Raw Food Diets in Kittens.
In Barf en rauwvoer zitten ziekteverwekkers waardoor ze gevaarlijk kunnen zijn voor mensen?
Feit: Dit is helaas een feit. In deze voeders kunnen namelijk ziekteverwekkers zitten die gevaarlijk kunnen zijn in gezinnen met mensen met een slechte weerstand, jonge kinderen, oudere of zieke mensen et cetera. En nee, dit is niet te vergelijken met ziektes die je kunt oplopen door het aaien van een kat. Omdat het anaerobe bacteriën zijn kunnen deze alleen leven zonder zuurstof, dus in het dier. Deze bacteriën leven nooit op de kat!
Waarom zou je het risico nemen als het niet nodig is? Zijn de voordelen van het geven van rauw voer groter dan de nadelen? Nee, zeker niet bij een verminderde weerstand!
Plantaardige grondstoffen zoals mais en rijst verteren slecht?
Fabel: Niet waar want het zetmeel uit mais en rijst is voor 95% verteerbaar. Dit is dus geen enkel probleem. De vezels daarentegen verteren wel slecht, maar deze zijn dan weer erg nuttig voor een goede functie van je darmen en dus het voorkomen van haarballen.
Dierenvoer wordt gemaakt van goedkope afvalstoffen?
Fabel: Ja, er wordt afval gebruikt voor diervoeding (zowel voor rauwvoeding als voor brokjes) maar dit is afval wat van ons eten vandaan komt, gewoon uit de humane markt, voor ons zijn deze producten gewoon niet zo nuttig. Het is niet per se zo dat voor dierenvoer slechtere verteerbare eiwitten gebruikt worden. Let wel er is veel kwaliteitsverschil per voermerk.
Katten met overgewicht hebben meer kans op type 2 diabetes?
Feit: Door het overgewicht reageert het lichaam soms niet goed meer op insuline waardoor glucose niet goed benut kan worden, en waardoor dus diabetes klachten kunnen optreden. Slanke katten, denk hierbij aan een huis tuin en keukenkat van 4 kg, die op behoefte porties eten gevoerd krijgt, hebben dit risico niet.
Nature knows best…..
Onze katten worden het oudst op een evolutionair/ natuurlijk dieet?
Fabel: Deze fabel verdient echter wel een uitleg. Uit onderzoek uit 2011 van Esther in samenwerking met WUR (Wageningen University & Research) blijkt dat het evolutionaire dieet van een kat bestaat uit muisjes, vogels, ratten, kikkertjes, insectjes etcetera. Dit was al bekend maar waar bestaan deze prooien uit?
Wat voor voedingsstoffen zitten er precies in?
Dit was de uitslag:
- 60% eiwit
- 20% vet
- 4-5 % koolhydraten
- 4-5 % vezels
- 8-9% as (mineralen / botten van de prooi)
Nu kunnen we dit 1 op 1 proberen na te maken maar we moeten ook rekening houden met de verschillen tussen wilde katten en de huiskat.
Verschil wild dier en huiskat:
Wilde kat
Wilde kat
- De gemiddelde wilde kat wordt 7 jaar
- Doel: Voortplanting
- Overleving soort, eigen portie bij elkaar scharrelen
- Fysiek uitdagend
Onze huiskat:
- De gemiddelde huiskat wordt 12-14 jaar
- Doel: Zo oud mogelijk worden
- Overleving individu
- Fysiek gemakkelijk, natje droogje, mandje etcetera
Wij hebben in ons hoofd dat we onze dieren zo oud mogelijk moeten laten worden. Maar wat blijkt als je dieren de kans geeft om dit menu te nuttigen kiezen ze hier helemaal niet per se voor. Uit onderzoek met fruitvliegjes bleek namelijk het volgende. Als je de fruitvliegjes de keuze geeft wat ze willen eten kiezen ze niet voor een menu wat ervoor zorgt dat ze zo oud mogelijk worden maar voor een menu waarop ze zo effectief mogelijk kunnen voortplanten. Dit hoeft niet per se ook te gelden voor de kat maar is zeker stof om over na te denken.
Een extra portie natvoer gedurende de dag zorgt voor extra vocht in het kattenlijf?
Fabel: Wederom een onderzoek waarin ze het volgende hebben onderzocht door te kijken naar droogvoer, natvoer en vlees: Hoeveel urine wordt er geproduceerd, hoe geconcentreerd is het, wat gebeurt er als je brok aanlengt met 50% water en is duurder droogvoer beter dan goedkoper?
En wat als ik natvoer voer, hoeveel drinken ze nog bij en hoeveel water scheiden ze uit via ontlasting en urine?
Uitslag:
- Bij het voeren van 100% natvoer is de totale waterinname is significant hoger. Voornamelijk uit voer en weinig door bijdrinken.
- Goedkopere merken bevatten meer vezels en houden meer water vast in ontlasting waardoor er minder water via urine wordt uitgescheiden.
- Water bijmengen helpt niet! Wanneer een kat water binnen krijgt door voeding zal ze dit compenseren door minder te drinken. Volledig op natvoer zetten, danwel natvoer aanlengen met extra water, zijn de enige manieren om ze voldoende water binnen te laten krijgen.
Extra drinktips van Esther: Heeft je kat een hekel aan natvoer, net zoals de kat van Esther zelf, en wil je er toch voor zorgen dat zij voldoende water binnenkrijgt.
- Gebruik een demineralisatiekan, dit zorgt voor zachter water wat katten liever drinken. Doe daarbij nog wat druppels citroensap. Omdat katten zuur kunnen proeven, en lekker vinden, kan dit het drinken stimuleren.
- Kook kipfilet of vis, vries het kookvocht in ijklontjesbakjes. Voeg per waterverversing een blokje toe zodat je water met een smaakje krijgt.
- Plaats meerdere bakjes door het huis huis en ververs dagelijks!
Helaas krijgt een kat zelfs met deze tips niet zoveel water binnen dan zij zou krijgen wanneer ze 100% op natvoer zou leven maar bij gebrek aan beter komt het een heel eind in de goede richting.
Commercieel rauwvoer zonder plantaardige materiaal is beter!
Fabel: Helaas is dit niet het geval want door het gebrek aan plantaardig materiaal zijn er ook geen vezels. Dit gebrek veroorzaakt veel keiharde ontlasting en zelfs verstoppingen want het maardarmkanaal heeft nu eenmaal vezels nodig om goed te kunnen werken. In de natuurlijke voeding haalt de kat deze vezel uit de inhoud van het maagdarmkanaal van de prooien en de vacht van zijn prooien. Deze zijn allemaal niet verwerkt in commercieel natvoer.
Droogvoer is beter voor de tanden dan natvoer.
Fabel: Dit wordt vaak gedacht omdat je zou denken dat een kat moet kauwen op brokken. Maar is dat wel zo? Heb je wel eens gekeken naar het overgeefsel, sorry, van je kat. Dit bestaat uit brokjes in zijn eigen vorm maar dan opgezet door het vocht. Een kat kauwt dus niet maar slikt meteen door. Het is echter wel waar dat je kat bij het voeren van grotere brokken meer genegen is te kauwen en dat er ‘iets’ van reinigende werking door kauwen plaatsvindt
Weetje: Het vervangen van een deel van de brokjes door ‘poetsbrokken’ zoals de dental diëten die verkrijgbaar zijn bij de dierenarts in de volksmond worden genoemd, helpt niet. Als je 20% van de brokjes vervangt door poetsbrokken heeft dat iets nut maar is allesbehalve optimaal. Daarnaast hebben de poetsbrokken alleen maar zin om tandsteen te helpen voorkomen, niet om al aanwezig tandsteen te verwijderen. Wil je dus optimaal gebruik maken van deze voeding zorg dan dat je kat dit 100% kan eten, en pas nadat het gebit is ontdaan van tandsteen.
Wilde katten die een natuurlijk dieet eten hebben minder last van tandplak.
Feit: Uit onderzoek naar wilde katten en huiskatten in Australië waarbij is gekeken naar tandplak en ontstekingen bleek het aantal ontstekingen gelijk. De tandplak was echter minder bij botteneters. Maar wat wel een prijs is die zij betalen voor een schoner gebit is dat zij meer tanden missen en vaker gebroken tanden hebben.