Cats Only Blog: Zo word jij voorspelbaar voor jouw kat.

kattengedrag, beloning voor katten, katten observeren, katten houden van regelmaat, katten baasjes

Voorspelbaar is veilig!

Waar ik het nu over wil hebben is hoe jij ervoor kan zorgen dat ook jij een voorspelbare factor in het leven van je kat bent. Om een goede relatie met je kat te hebben, houden of krijgen moet jij die veilige haven zijn waar zij zich altijd veilig voelt. Ook als je eens iets bij haar moet doen wat ze eigenlijk niet zo fijn vindt.

Vooral in deze laatste situatie is dit belangrijk om ervoor te zorgen dat het geven van een pilletje, of het verwijderen van een klitje, niet op een gevecht uitdraait. En juist in deze situatie ben je te laat om je kat te leren dat je veilig en voorspelbaar bent.

Nu is er niet een concrete training om je kat dit te leren. Beter doe je dit gewoon in het dagelijks leven door deze 5 simpele tips te implementeren.

 

Vraag je kat….

Benader van voren
Steek niet zomaar je hand uit naar je kat om haar direct te gaan aaien maar vraag haar of ze contact wil maken. Steek haar eerst een vuist toe en laat haar ruiken. Krijg je een kopje dan wil ze kennismaken met je. Zo niet, dan respecteer je haar antwoord. Zo blijft de keuze bij je kat en blijft het voorspelbaar.

Voorkomen is beter dan genezen
Benader je kat altijd van voren, zo schrikt ze niet ineens van je. Denk maar eens aan die verschrikkelijke kat met komkommer filmpjes. Kan dit niet? Praat dan zachtjes tegen haar dan weet ze dat je er bent.

Haal het beloningseffect weg
Doet je kat iets wat niet mag? Bepaal of dat reëel is. Is het natuurlijk gedrag zorg er dan voor dat ze dit op een andere plek kan doen. Is het echt ongewenst? Ontmoedig het dan, haal het weg, barricadeer het, haal het beloningseffect weg.

Denk hierbij aan het krabben aan de bank. Krabben is natuurlijk gedrag, je kat krabt om stress te ontladen. Maar ja, liever niet aan de bank.

Zorg voor alternatieven
Om te voorkomen zorg je ervoor dat er voldoende krabplaatsen in huis zijn, zowel verticaal (krabpaal) als horizontaal (een kartonnen krabplankje of kokosmat). Zorg ervoor dat er voldoende mogelijkheid zijn rondom de slaapplaats, want dat is de perfecte plek voor stressontlading.

Ontmoedig het
Vervolgens bescherm je de krabplek op het bankstel het liefst wel zo dat ze daar kan krabben maar zonder het te vernielen. Dit kan bijvoorbeeld door een bankbeschermer te plaatsen. Je hebt ze in verschillende soorten en maten. Bijvoorbeeld deze voor katten die de hoek van de bank gebruiken,  of deze wanneer je kat zich op de hele zijkant van de bank uitleeft. 

Op deze manier kan je kat er krabben maar haal je de beloningsfactor weg. Het krabben is immers niet meer zo fijn.

Wat ook nog een goede tussenoplossing kan zijn is om een schuilmogelijkheid te plaatsen bij de krabplek. Schuilen werkt ook erg goed om stress te ontladen. Dus zoek een leuk huisje huis, of gebruik een mandje of doos met hoge randen waar je kat achter weg kan kruipen. Als zij jou niet ziet zie jij haar ook niet toch 😉

Belangrijk om te weten is dat hoe meer stress ze heeft hoe vaker ze ergens wil gaan krabben. Hoe lager je het stresslevel houdt hoe minder kans op vernielde banken en stoelen.

 

Straf je kat niet!

Het lijkt een open deur maar toch, straf je kat niet! Katten begrijpen straf niet maar leggen enkel een negatieve associatie. Dat dit gedragsproblemen in de hand speelt is duidelijk.

Dus gebruik die plantenspuit vooral waarvoor hij bedoelt is, je kamerplanten.

Pijn is niet fijn

Trimtip: Als er iets niet voorspelbaar is is het wel pijn. Kam je een klit uit die niet makkelijk loskomt stop dan, dit doet pijn!

Beter pak je een kleine tondeuse en scheer je deze uit, dit is pijnloos. Let wel: dit kan alleen met net beginnende klitten die nog niet tegen de huid zitten. Schakel anders de hulp van een kattentrimmer in!

Sowieso is voorkomen beter dan genezen dus controleer de vacht van je kat regelmatig op klitten zodat je hele kleine opkomende klitjes nog pijnvrij uit kunt pluizen. Regelmatige controle kan voorkomen dat ze veranderen in grote trekkende pijnlijke klitten of zelfs vilt.

Download de handout 

Dit blog is geschreven na het volgen van de Happy Cats Bootcamp van Felinova. Heb jij een kat met een gedragsprobleem en wil jij weten wat je eraan kunt doen? Lees dan de I love happy cats boeken of doe mee met de bootcamp en leer hoe jij ook van jouw kat een happy cat kunt maken.

Bekijk het Happy Cats assortiment