Herken de signalen

Stresstest

Had jij ze allemaal goed? Niet, bekijk dan hieronder de uitleg van kattengedragstherapeut en collega kattentrimster Hennie Schuit die zo lief was om deze plaatjes beschikbaar te stellen.

Uitleg Kattengedragstherapeut

Agressie

Deze houding voorspelt niet veel goeds. De kat zit in een situatie waarbij er sprake is van dreiging en met deze houding wordt er waarschijnlijk met agressie (een aanval) gereageerd. Dit zie je aan het lichaam, deze is naar voren gericht. Alhoewel katten bij voorkeur altijd zullen kiezen voor vluchten om letsel te voorkomen zijn er enkele katten die toch voor de aanval kiezen. Vaak zijn dit katten met zelfverzekerd gedrag die een leermoment hebben gehad waarop dit aanvallend gedrag gewerkt heeft. Zij zullen dit gedrag dan vaker gebruiken.

Conflict

Deze houding zie je vaak bij katten, ze zitten in een situatie en weten even niet hoe ze deze gaan oplossen. Ga ik wel of niet vluchten of aanvallen? Bij alle houdingen geldt wel het volgende; deze volgen elkaar soms in razend tempo elkaar op. Dus het is zaak om goed te kijken. Een conflict kan heel snel omslaan in agressie als bijvoorbeeld de hond van de buren ineens om de hoek komt rennen. Door een extra stressmoment toe te voegen (de hond) kan bij de kat de stress teveel worden en deze moet geuit worden. Hierdoor kan de agressie dus getriggerd en uitgevoerd worden maar het kan ook een moment geven van ruimte waardoor de kat dus ongestoord kan vluchten.

Alerte begroeting

Wanneer katten elkaar ‘kennen’ en tekenen vertonen van een sociale groep (zoals elkaar wassen, samen slapen, samen spelen) zullen zij elkaar op deze manier begroeten. Echter doen katten dit ook naar ons toe omdat wij als mens ook in hun sociale groep opgenomen kunnen zijn.

Bang

...