Mijn start in 2010 als kattentrimmer was niet bepaald soepel. De cursus die ik volgde, leerde me vooral hoe je katten moest ‘overwinnen’: goed vasthouden en dan won je het wel. Vechten en dwang hoorden er nu eenmaal bij.
Ook leerde ik om zoveel mogelijk haar te verwijderen, want wat eruit is, zit niet in de stofzuiger toch? Daarbij gebruikte ik allerlei harken en mesjes.
Mijn tondeuse bleef vooral in de tas. Gebruikte ik hem toch een keer, dan was het om gelijk de hele kat kaal te scheren, want kale plekken waren natuurlijk ‘lelijk’. Dan maar helemaal kaal, leerde ik toen.
De behandelingen duurden lang en waren pijnlijk en heel stressvol voor de kat. En dat allemaal vier keer per jaar.
Katten in hun eigen huis behandelen, iets wat ik toen nog deed als ambulant trimmer, bleek ook averechts te werken. Sommige katten raakten zo gestrest van een ‘indringer’ in hun territorium, dat ze er nog lang nadat ik weg was last van hadden. Ze herkenden bij mijn volgende bezoek zelfs mijn auto nog, waarna ze al voordat ik binnen was, vluchten onder de bank.
Dat de katten niet blij waren met mijn aanpak, zal geen verrassing zijn. En omdat ik niets van kattengedrag wist, bakte ik er niks van. Daar werd ík dan weer niet blij van!
De kat stevig vasthouden – het voelde niet goed. Ik wist: dit moet anders kunnen.
Dus ging ik op zoek naar een betere manier. Extra cursussen over kattengedrag leerden me hoe katten écht in elkaar zitten. Het kwartje viel: je hoeft juist helemaal niet te vechten met katten. Als je snapt hoe ze denken en werkt op hun tempo, bereik je zoveel meer.
Een verdiepende les over huid en vacht van vachtexpert Jet Bijen-Veldhoen zette alles in perspectief. Ik ontdekte dat haar (onderwol noemen we dat) belangrijk is en geen ‘overtollig haar’. Juist door het veel te kammen, worden de problemen groter. De onderwol raakt beschadigd waardoor de vacht sneller klit en de haren eerder uitvallen.
Inmiddels werk ik al heel wat jaren op een kat- en vachtvriendelijke manier. Door alleen de echte klitten te verwijderen – zonder scherpe materialen – blijft de vacht gezond en krijgt je kat minder snel nieuwe klitten. En zie ik mijn klanten minder vaak in de trimsalon.
Deze aanpak werkt zo goed dat ik mijn kennis heb gebundeld in een boek: ‘Klitvrije kat, zo doe je dat!’, waarvan er inmiddels 2000 zijn verkocht in Nederland en België.
Ook heb ik meer dan 100 mensen opgeleid tot kattentrimmer met mijn vakopleiding van Cats Class, die nu allemaal op dezelfde katvriendelijke manier werken.
Het resultaat? Geen gevechten meer. In plaats daarvan liggen er nu spinnende katten op mijn trimtafel met een gezonde vacht en huid. Katten die in de toekomst minder of geen klitten meer hebben.
En het allermooiste? Velen laten zich na afloop zelfs nog even knuffelen!
Elke kat met vachtproblemen verdient snelle hulp, want een vacht met klitten doet echt pijn.
Maar die hulp hoeft niet stressvol te zijn en kan bijna altijd op een rustige manier – zonder gevecht, zonder vastbinden en zonder narcose. Ook als je kat een hekel heeft aan kammen of als de vacht er heel erg aan toe is.
Zelfs extreem angstige en daardoor agressieve katten zijn welkom in mijn trimsalon, ik ga de uitdaging graag aan. En lukt het toch niet om die wildebras te trimmen, dan zoeken we samen naar een oplossing. Die is er namelijk altijd. Geen enkele kat hoeft rond te blijven lopen met pijnlijke klitten!
Ondanks mijn passie voor het vak, ben ik me er heel bewust van dat katten liever geen trimbeurt krijgen. Daarom doe ik er alles aan om jou als katteneigenaar te leren hoe je zelf de vacht van je kat kan verzorgen. Want uiteindelijk gaat het erom dat jouw kat een gezonde vacht heeft en zo min mogelijk bij mij op de trimtafel belandt!
Ik werk katvriendelijk. Dat betekent dat ik pauzes inlas of juist extra snel doorwerk. Dat is per kat verschillend. De kat geeft het tempo aan!
Het ondernemerschap kreeg ik met de paplepel ingegoten. Als boerendochter leerde ik al vroeg wat hard werken is en hoe je voor dieren zorgt. Op mijn 22e startte ik mijn eerste bedrijf ‘Horsethings’ – het begin van mijn ondernemersavontuur.
Samen met mijn man Erik woonde ik eerst in een rijtjeshuis in Eindhoven, maar het buitenleven trok. We kochten een bouwval in het buitengebied van Gemert en na acht jaar verbouwen – wat een klus! – wonen we nu heerlijk vrij met onze dieren om ons heen.
Ik begon als hondentrimmer, maar koos 14 jaar geleden bewust voor het kattentrimmen. Waarom? Omdat niemand het deed! Ik hou ervan om dingen anders aan te pakken. Achteraf blijkt deze switch ook nog eens veel beter voor mijn lijf.