Cats Only Blog: Mijn katten hebben ruzie na thuiskomst van de salon (of de dierenarts)

Kattenruzie, kattengevecht, hoe kattenruzie oplossen, wat kan je doen bij ruzie tussen 2 katten

Bij thuiskomst hoop jij jouw katten liefdevol te herenigen maar in werkelijkheid is er gegrom, gaan er oren plat of in het ergste geval vliegen ze elkaar in de haren. Hoe komt dit? Laten we het rijtje uit mijn eerdere blog even afgaan.

 

Triggers

‘Pijn en ziekte’ zou kunnen maar niet per se. ‘Schaarste’ is niet van toepassing in deze situatie, al zorgt schaarste in de bronnen er wel voor dat katten hoger in hun stress zitten waardoor een beetje extra stress kan uiten in een uitbarsting. Maar toch even door.

‘De andere kat is onveilig’ dit zou een trigger kunnen zijn. Al past in dit geval deze er beter bij. ‘Onherkenbaarheid’ katten herkennen elkaar namelijk met name door de geur. Tel daar nog een totaal ander kapsel, in veel gevallen bij op en je bent er.

Tel daar nog wat ‘frustratie’ en de ‘externe trigger’ bij op en je bent klaar. Hoezo die laatste 2? Simpel, tel eens bij elkaar op reismandje, de reis zelf, een nieuwe omgeving in de kattentrimsalon, een vachtbehandeling die grote kans niet nodig was aldus de kat en misschien zelfs wel wat pijn heeft gedaan in het geval van achterstallig onderhoud. En dan weer in dat mandje en terug naar huis, “do I need to say more”? Ik denk het niet of wel?!

 

Wat kan je doen?

Precies om deze reden raad ik mijn trimsalonklanten altijd aan, wanneer zij meerdere katten hebben in huis, om deze katten allemaal mee te nemen. Ook als deze niet getrimd hoeven te worden. Wanneer je katten samen in hetzelfde spreekwoordelijke schuitje zitten zal de kans op woede-uitbarstingen thuis kleiner zijn.

Kan dit niet, omdat je simpelweg teveel katten hebt in huis. Of omdat je de andere kat de reis niet aan wil doen omdat deze reisangst heeft, ik noem maar wat. Dan is er nog een andere oplossing. Zet de kat die mee is geweest niet doodleuk met zijn reismandje middenin de woonkamer en laat hem los maar pak het aan met een ieniemienie geleidelijke introductie. In het beste geval doe je het zo:

  • Naast het kleedje wat je meeneemt naar de salon waarop je kat kan liggen neem je nog een extra kleedje mee wat de groepsgeur, ofwel de geuren uit je huishouden, goed vastheeft
  • Na de trimbeurt wrijf je over je kat met dit kleedje en geef je hem zijn eigen geur terug. Leg dit kleedje ook zeker in de reismand onderweg naar huis, hoe meer geur overdracht hoe beter.
  • Bij thuiskomst haal je de thuisgebleven kat(ten) even weg uit de centrale leefruimte van het huis.
  • De meegenomen kat mag eerst in deze omgeving. Hier maak je het mandje open en geef je hem de tijd om weer tot rust te komen. Je kat zal zich gaan wassen en zal jou en de rest van het territorium kopjes gaan geven om geuren af te geven maar ook weer geuren aan te nemen.
  • Pas als je kat weer helemaal op zijn gemak is en ‘doordrenkt’ van alle geuren van de groep zet je de deur naar de andere ruimte (waar de andere kat(ten) zit(ten) weer open en laat je ze zelf beslissen wat ze doen.

Wanneer je katten elkaar weer zien zullen ze elkaar eerder weer herkennen.

Wat je als extraatje nog kan doen is alle katten aaien. Zo maak jij met je handen de groepsgeur weer in orde.

—–

Dit blog is geschreven na het volgen van de Happy Cats Bootcamp van Felinova. Heb jij een kat met een gedragsprobleem en wil jij weten wat je eraan kunt doen? Lees dan de I love happy cats boeken of doe mee met de bootcamp en leer hoe jij ook van jouw kat een happy cat kunt maken.

Ga naar de Happy Cats Shop