Een tien met een griffel
Eenmaal bezig met trimmen bleek de gedane studie niet voldoende om mij te kunnen verplaatsen in de kat en liep een trimbeurt helaas regelmatig uit op gekraste, met pleisters bedekte armen en een bange, gestresste kat. Aangezien ik ervan overtuigd was dat dit toch echt anders moest kunnen besloot ik mij in te schrijven voor module 1 van de opleiding ‘Gedragstherapie voor katten’ van Tinley– ‘Herkennen en begrijpen van kattengedrag’. Na deze module te hebben afgesloten met een tien bleek dat het toch echt anders kan – als je de taal van de kat spreekt. In plaats van het gevecht aangaan met de kat bleek het meedenken een veel betere optie. Deze kennismaking met het gedrag van katten smaakte naar meer en er volgden nog vele cursussen, zoals o.a. die van kattengedragstherapeut Marcellina Stolting van ‘Het kattengedragsadviesbureau’ en Kattengedragstherapeute Karin Weuts.
“Stresshormonen kunnen een aantal weken in het bloed aanwezig blijven”
Stress in het bloed
Na het volgen van deze cursussen werd mij steeds duidelijker wat stress met een kat doet, en dat het daarom voor een kat niet altijd het best is om te trimmen zonder narcose of zogenoemd roesje. De stresshormonen die een (slecht gesocialiseerde) kat kan produceren door het hebben van kortdurende stress kunnen een aantal weken in het bloed aanwezig blijven. Dit in tegenstelling tot een kortdurend licht roesje dat na vierentwintig uur al uit het bloed verdwenen is. Stel je voor dat een kort bezoekje aan een dierenarts of trimsalon nog weken narigheid kan opleveren. Stresshormonen zorgen er voor dat je kat na een trimbeurt niet lekker in zijn vel zit, met alle gevolgen van dien. Katten kunnen zich gaan verstoppen, stoppen met de dagelijkse wasbeurt (wat direct weer voor een slechte vacht zal zorgen) en zelfs stoppen met eten of drinken.
Vooroordelen over een narcose
Na wat onderzoek over narcose bleek al snel dat de vooroordelen die ik had tegen een roesje één voor één onderuit gehaald konden worden. Zo wordt bijvoorbeeld vaak gezegd dat de kat alles meemaakt en dit geldt inderdaad bij spierverslappers zoals Vetranquil (die je ook gebruiken mag als je geen dierenarts bent). Maar deze middelen worden nooit gebruikt wanneer je je kat onder het toeziend oog van een dierenarts onder algehele anesthesie laat trimmen. Tevens wordt gezegd dat een narcose slecht is voor het lichaam van een kat en dat er veel risico’s aan verbonden zijn. Ook dit bleek niet waar. Natuurlijk zijn er risico’s aan het trimmen onder narcose, maar deze zijn er ook bij het trimmen zonder een roesje. Zelfs een op het oog gezonde kat kan zó veel stress opbouwen dat hij een hartstilstand kan krijgen op de trimtafel.
“Een roesje wordt binnen 24 uur door het lichaam afgebroken”
De voordelen van een roesje
Wanneer er wordt getrimd met een roesje zal er altijd eerst een pre-operatief onderzoek plaatsvinden door een dierenarts. Hierdoor kunnen eventuele problemen van je kat die nooit zijn onderkend worden gesignaleerd en kan daarop worden geanticipeerd, waardoor de risico’s te verwaarlozen zijn. Gezien het feit dat de ingespoten stoffen binnen vierentwintig uur door het lichaam worden afgebroken is er ook op langere termijn geen risico voor de kat. Wil je zeker weten dat bijvoorbeeld je oude kat geen risico loopt? Zorg er dan voor dat je je senior (>7 jaar) jaarlijks naar de dierenarts brengt voor een APK (Algemene Poezen Keuring). Zo weet je honderd procent zeker of je kat echt gezond is.
Dit wetende wilde ik wel eens zien hoe een narcose echt in zijn werk ging. Ik maakte daarom een afspraak bij collega hondentrimster en kattentrimster Petra Klein die haar trimsalon heeft bij Dierenkliniek Leidschendam. Daar mocht ik een dagje met haar meekijken. Mijn bevindingen vind je in het blog: ‘Van je collega’s moet je het hebben’.
Groetjes Wendy
Blog van september 2015 ge-updatet maart 2020
Foto van Lindsey Turner via Flickr
Dit blog is de nr 10 van de meest gelezen blogs van 2017