Hieronder volgt een opsomming van de meest gebruikte oplossingen.
1. Je kat meenemen op vakantie
Denk er aan dat verbouwen, verhuizen, en zeker ook bezoekjes aan een vakantiehuisje of camping erg stressvol kunnen zijn voor je kat. Ook is er natuurlijk ontsnappingsgevaar. Je moet er toch niet aan denken dat jouw kat onbedoelt ronddoolt in een vreemde omgeving ?!? En denk ook eens aan het gegeven dat katten in geval van stress zoveel mogelijk eigen geurtjes af gaan geven. Laten we dan maar hopen dat dit zich niet uit in een kapot bankstel en kapot gekrabd behang.
Voor wie: Goed gesocialiseerde binnenkatten die goed om kunnen gaan met een nieuwe omgeving.
2. Je kat op vakantie laten gaan naar familie
De punten genoemd bij optie 1 gelden natuurlijk ook voor deze optie. Daar komt nog eens bij dat jij als stabiele factor niet aanwezig bent. En denk er ook eens aan dat als dit ‘oppasgezin’ ook huisdieren heeft, het zeer onwaarschijnlijk is dat deze dieren zomaar een nieuwe kat in hun huis toelaten.
Voor wie: Goed gesocialiseerde binnenkatten, die goed tegen grote veranderingen kunnen. In het geval dat er ook nog andere huisdieren aanwezig zijn is het van belang dat je kat goed gesocialiseerd is op andere katten. Dit gebeurt tussen de 8e en de 16e levensweek van de kitten. Zorg ook dat er genoeg tijd is voor een goede introductie, hiervoor geldt een minimum aantal dagen van 2 maar dit kan al snel oplopen tot enkele weken. Meer informatie hierover vind je op de site van de Feline Welfare Foundation
3. Een inwonende oppas in huis
Kun je iemand vinden die op jouw lieveling wil komen passen in jouw huis, zorg er dan voor dat degene hetzelfde dag- en nachtritme als jijzelf heeft. Katten zijn gewoontedieren en hechten erg veel waarde aan een goed ritme.
Voor wie: Deze optie is geschikt voor katten die slecht met huisvestingsveranderingen om kunnen gaan. Dit zijn bijvoorbeeld slecht gesocialiseerde katten of angstige katten. Ook voor buitenkatten is deze optie fijn. Voor onze ‘vrije’ buitenkatten (met een grotere leefomgeving dan alleen de tuin) is het erg belangrijk om dagelijks hun territorium af te zetten. Gebeurt dit niet dan zullen andere buurtkatten hun territorium overnemen en zal hij dit opnieuw moeten zien te veroveren wanneer hij terug komt van vakantie.
4. Een oppas die dagelijks langskomt
Neem je een kattenoppas die dagelijks je kat komt verzorgen, zorg er dan voor dat deze een goed kattenverstand heeft. Een goede verzorging blijft niet alleen bij kattenbakken schoonmaken en voer geven. Kijken hoe de kat omgaat met de vakantie van zijn baasje is uiterst belangrijk. Bovendien is een kat meester in het verstoppen hoe hij zich echt voelt. Wanneer een kat stress heeft, bijvoorbeeld door afwezigheid van zijn baasje kan hij stoppen met eten. Dit kan hem in 2 dagen al fataal worden! Zoek je een goede gediplomeerde kattenoppas kijk dan eens op de site van de kattenoppasservice Zij hebben betrouwbare oppassers door heel Nederland.
Voor wie: Deze optie is geschikt voor katten die weinig aandacht hechten aan de aanwezigheid van jou als baasje. Want denk eraan: met deze optie is er iedere dag maar even iemand in huis en zal je kat zich de hele dag alleen moeten vermaken. Deze optie is ook niet geschikt voor katten met een dieet, of ziekte waardoor ze medische verzorging nodig hebben. Ook voor katten die binnen- en buitenshuis leven maar geen kattenluik hebben is deze optie niet geschikt. Aangezien de ‘deuropener’ op vakantie is zal de kat moeten kiezen of hij binnen of buiten wil verblijven, en dit levert veel stress op voor je kat.
5. Een kattenpension of kattenhotel
Breng je je kat naar het kattenhotel let er dan op of dit hotel bij jouw kat past.
Groepshuisvesting: Is veelal alleen geschikt voor katten die tussen de 8e en 16e levensweek zijn gesocialiseerd met andere katten, niet angstig zijn, goed met nieuwe omgevingen om kunnen gaan en geen speciaal dieet hebben.
Individuele huisvesting: Kleine hokjes zijn eigenlijk voor geen enkele kat geschikt. De wettelijke eis is 0,85 m2 per 2 katten. Ja dat lees je goed, dit waren de wettelijke eisen* die gesteld zijn voor het huisvesten van twee katten! Gelukkig is deze wet in Juli 2014 aangepast, maar helaas is dit onder veel pensionhouders nog niet bekend. Katten hebben ruimte nodig om te rennen en klimmen. De voer-, drink- en kattenbakken moeten allemaal minimaal 1 meter uit elkaar staan en katten hebben een persoonlijke ruimte van ca 3 meter waar wij rekening mee moeten houden.
*Honden en kattenbesluit ’99