Ook het mooi vierkant zetten van een hond om gelijke poten te kunnen knippen kun je bij een kat vergeten. En de tijd nemen om er een zo mooi mogelijke coupe van te maken is bij katten al helemaal uit den boze. Doorwerken en zo snel mogelijk klaar zijn is het devies. Maar betekent dat nou dat katten trimmen niet te doen is? Welnee, integendeel. Met een grote trukendoos kom je een heel eind.
- Katten doen niet aan tijdsdruk– Een kat voelt klakkeloos aan of jij haast hebt of niet, waardoor een snelle trimbeurt even tussendoor vrijwel altijd uitloopt op een gevecht. Dit geldt ook voor trimbeurten die ingepland staan op tijden dat jij niet goed in je vel zit. Ben je ziek en wil je de afspraken in je bomvolle agenda niet afbellen? Jammer voor jou, want dit wordt geheid een gevecht. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld dagen waarop je slecht nieuws hebt gekregen. De oplossing– Plan afspraken ruim in en doe jezelf en je klanten een lol en verzet de gemaakte afspraken die om een van deze redenen niet in de agenda passen.
- Zorg voor een hondvrije salon – Het spreekwoord: ‘Leven als kat en hond’ komt niet uit de lucht vallen. Honden en katten zijn van nature vaak geen vriendjes. Het spreekt dan ook voor zich dat honden in de salon – of zelfs hondengeur – al een reden zijn voor stress. En dat is nou net iets wat je niet kunt gebruiken bij deze toch al erg stressgevoelige dieren. De oplossing – Zorg ervoor dat er geen honden en/of vreemde katten aanwezig zijn bij een trimbeurt. Extra tip – Trim je ook honden in je trimsalon? Zorg er dan voor dat de salon schoon en goed gelucht is. Het trimmen van katten doe je daarom het beste op een speciale kattendag, bijvoorbeeld op de maandag. Zodat je salon na de grote schoonmaak op vrijdagmiddag twee dagen de tijd heeft om een wat neutraler geurtje aan te nemen.
- Zorg voor een fijn luchtje – Katten zijn heel erg geurgevoelig en hechten veel waarde aan vertrouwde geurtjes. De oplossing – Gebruik voor elke kat altijd geurvrije trimmaterialen. Reinig na iedere trimbeurt je materiaal, poets je tafel, verwijder haar van de grond, doe een schoon trimjasje aan, was je handen en doe de ramen open (zorg er wel voor dat het veilig is zonder kans op ontsnappingsgevaar). Verder kun je gebruikmaken van de vertrouwde geurtjes van de kat door een eigen (vies) kleedje van thuis mee te laten brengen waarop ze plaats kunnen nemen op de trimtafel. Extra tip – Een lekker geurende shampoo of een parfummetje zoals in veel hondentrimsalons worden gebruikt, ziet de kat niet als een lekker geurtje. Vermijd dat dus!
- Een kat heeft graag de keuze – Katten zijn echte controlfreaks en willen heel graag de keuze hebben. Natuurlijk is dat voor ons als trimmer allesbehalve handig. Maar wat nou als we ze de illusie van controle kunnen geven? De oplossing – Laat om te beginnen de kat zelf uit het mandje komen en laat hem een rondje lopen in de salon (vermijd verstopplekken). Het is een open deur dat de kat uit het mandje schudden een no go is maar ik noem hem toch maar even. Heeft de klant een onmogelijk mandje bij zich? Adviseer hem dan een ander exemplaar zodat het de volgende keer beter gaat.
- Be ready – Katten zijn erg stressgevoelig en zullen drukte en gerommel daarom snel aanpakken om nog meer stress op te pakken. De oplossing – Leg je spullen al klaar voordat de kat in de salon is. Wanneer de kat is gearriveerd, kun je na een kennismaking rustig beginnen zonder dat er nog veel in kastjes gerommeld moet worden.
- Zorg voor een vertrouwenspersoon – Waar de meeste hondentrimmers de baas tijdens de trimbeurt liever kwijt dan rijk zijn, is dat bij de kat totaal andersom. Vooral bange katten kunnen veel steun hebben aan de eigenaar. De oplossing – Laat de eigenaar erbij. Deze kan aan de andere kant van de tafel gaan staan zodat de kat – wanneer zij dat wil – tegen de baas aan kan kruipen zodat jij rustig je werk kunt doen. Vaak helpen kalmerende woordjes, een aai of een bekend snoepje van thuis een angstige kat wat te ontspannen zodat het werk stukken leuker wordt voor iedereen.
- Laat de kat in controle blijven – Katten willen in controle blijven, maar dit is wel een dingetje tijdens een trimbeurt waarbij wij allemaal dingen moeten doen waar de kat in eerste instantie geen zin in heeft. Anders zouden zij immers niet bij ons op de trimtafel belanden. De oplossing – Laat de kat denken dat hij het voor het zeggen heeft, maar ondertussen houd je stiekem zelf de regie. Werk met de los-vast methode waarbij je wel contact hebt met de kat, maarhem niet echt vasthoudt. Wanneer je je hand in de nek van de kat legt, voel je zijn spanning en weet je of deze oploopt. Is dit het geval, dan is het puzzelen naar een manier om deze te laten zakken, want een trimbeurt waar de stress gedurende het trimmen zakt in plaats van stijgt, is geen utopie; het kan echt. Verdieping in het gedrag en kattentaal lezen is voor een kattentrimmer dan ook echt een must!
- Leer houdingen kennen- Katten doen wat ze doen. Een kat zet je niet zomaar even vierkant om goed zicht te houden op je werk. Daarom zul je moeten leren hoe je de kat in een houding kunt krijgen zodat je goed kunt werken én de kat het pikt. En dat alles zonder te fixeren. De oplossing – Zorg dat je houdingen leert zodat je toch bij moeilijke delen van de kat kunt zonder hem in de weg te zitten. Wil je bijvoorbeeld de buik trimmen, dan kan dit in veel gevallen door de huid wat naar boven te trekken. Zo kun je van bovenaf al een heel eind bij de buik komen. Om de liezen te kunnen bewerken, kun je de kat met zijn voorhand rechtop laten liggen en alleen zijn achterhand draaien waardoor de kat stabiel blijft liggen en dus minder geneigd is om te willen draaien. En voor het kammen van de oksels kun je de kat laten zitten en houd je met je hand een pootje omhoog. Deze ondersteuning geeft de kat weer zekerheid en hierdoor controle. Ondertussen staat de huid op de buik en oksels mooi gespannen en kun je de vacht netjes uitkammen. Zelfs het scheren van klitjes wordt hierdoor mogelijk.
- Gebruik geen dwangmiddelen – Op de markt is een hele scala aan dwangmiddelen te koop om ‘moeilijke’ katten toch te kunnen trimmen. En ja, wanneer je een kat wast in een waskooi zul je inderdaad geen bekraste armen oplopen, maar hoe dit voor de kat voelt, lijkt me duidelijk. Daar komt nog een bij dat de meeste katten er alles aan doen om zich van hun martelwerktuig te ontdoen. Grote kans dus dat het gevecht juist begint waar jij je galgje, hoodie, muilkorfje, airmuzzle, nekklem of wat dan ook tevoorschijn haalt. De oplossing –Gebruik bovenstaande punten in plaats van deze ‘oplossingen’ en realiseer je te allen tijde waarom. Wellicht helpt een dwangmiddel één keer, wat wil zeggen dat het je die keer wel lukt om de kat te trimmen, maar de volgende keer zal katlief nog eerder veranderen in ‘katboos’. Katten leren ook bij!
- Volg je gevoel – Dit punt staat last maar zeker not least. Net zoals katten het klakkeloos aanvoelen hoe jij in je vel of tijd zit, kun jij zelf ook heel veel gebruik maken van je gevoel Hoeveel kennis en ervaring je ook hebt met katten op de trimtafel: er komt een moment dat je als het ware met je rug tegen de muur staat. Zegt je gevoel dat je een bepaalde houding eigenlijk niet meer moet doen, of dat je eigenlijk zou moeten stoppen? Doe dat dan vooral. Ik ben echt niet zo’n gevoelsmens maar keer op keer wordt er weer bewezen dat je gevoel altijd gelijk heeft. Bouw een rustpauze in, of stop de trimbeurt om deze op een andere dag nog eens te hervatten. En geloof me: eigenaren zien dit allesbehalve als falen. Ze zien juist een gepassioneerd trimmer die staat te werken voor de kat en zullen maar wat blij zijn dat jij deze maatregelen treft.
Bekijk hier het originele artikel