Wist je bijvoorbeeld dat er een reden is dat jouw kat aan de bank krabt, langs de kattenbak (of erger nog op jouw bed) plast en ga zo maar door? Dit is namelijk haar manier om te laten zien dat het haar aan iets ontbreekt.
Natuurlijk kun je aan deze basis beginnen wanneer de gedragsproblemen de kop op steken maar waarom niet preventief handelen? Volg de 10 tips uit dit blog en jij hebt de perfecte basis voor jouw kattenvriendje!
Tip 1 Overvloed
Zorg voor voldoende bronnen in huis. Denk bij bronnen aan eten en drinkplaatsen, verstopplekken, krabplekken etc. Zorg voor minimaal N+1 per bron. Wat wil zeggen het aantal katten (N dus) + 1. Dus voor 1 kat heb je van alles minimaal 2 stuks nodig, bij 2 katten 3 stuks etc.
Tip 2 Keuze
Een kat wil graag keuze dus zorg er daarom niet alleen voor dat voldoende bronnen hebt maar ook dat die verschillen. Zeker als het gaat om voerplekken. Zet op meerdere plekken in huis voerbakjes en puzzels, zo is er van alle kanten keuze genoeg.
Tip 3 Een voorspelbare omgeving
Zorg dat alle ruimtes in huis toegankelijk, veilig en beschikbaar zijn. Katten houden niet van dichte deuren en al zeker niet als ze maar af en toe open zijn.
Tip 4 Gezond voedingspatroon
Er zijn 6 punten die zorgen voor een gezond voedingspatroon te weten:
– Verspreid eetlocaties
– Zorg voor N+1
– Laat je kat werken voor haar voer, bijv met puzzels
– Ab libitum (wat niets meer en minder wil zeggen dan dat er altijd eten beschikbaar moet zijn).
– Pas het voer aan je kat aan, denk hierbij aan natvoer, droogvoer, speciaal dieetvoer voor medische klachten, voer geschikt voor haar leeftijd etc.
– Caloriën verbranden, laat je kat genoeg bewegen zodat hij de calorien ook weer kwijt kan.
Tip 5 Drinken stimuleren
Motiveer je kat om te drinken, plaats drinkkommen op diverse plekken in huis. Dit doe je door het plaatsen van ruime kommen zodat de snorharen de rand niet raken. Plaats deze 20-30 cm van de muur. Zo hoeft je kat niet met zijn rug naar de ruimte te zitten en kan hij overzicht houden. And last but not least…plaats drinken nooit naast het voer!
Tip 6 Kattenbakoptimalisatie
Houd ook hier weer rekening met de N+1 regel. Zorg voor een schone bak, die dagelijks gereinigd wordt. Koop een groot formaat van minimaal 1,5 keer de kat. En vermijd deurtjes of liever nog deksels.
Tip 7 Stress ontlading
Katten hebben snel stress. Deze stress kunnen ze kwijt door te krabben. Zorg daarom voor veel krabgelegenheden in huis. Zorg voor krabplanken, krabpalen, kartonnen krabmeubels zoals de My Kotty, krabmatten en ga zo maar door. Zet deze vooral op de plekken waar je kat het meeste stress ervaart.
Tip 8 Boomklimmers
Katten zijn boomklimmers en zitten graag op de uitkijk. Het gebrek aan bomen in huis kun je opvangen door het ophangen van plankjes of het mogelijk maken dat je kat op of in de boekenkast kan zitten.
Tip 9 Uitkijkposten
Niet alleen de hoge plekken uit punt 8 zijn goed voor een uitkijkpost, ook lage plekken kunnen een prima uitkijkpost zijn. Een goede uitkijkpost is een visuele barrière waarin/achter je kat zich even kan verschuilen om te bedenken wat hij met de situatie wil gaan doen. Kartonnen dozen, wasmanden, kistjes of eigenlijk alles met een hoge rand is prima als uitkijkpost.
Tip 10 Geen pottenkijkers
Het laatste punt maar eentje waar het in veel kattenhuishoudens mis gaat, katten houden niet van pottenkijkers. Denk hierbij aan buurtkatten die door het raam naar binnen staren of erger nog door het kattenluik naar binnen komen. Heb je lastige buurtgenoten die voor het raam naar binnen staren? Plak je ramen dan op kathoogte af met plakplastic, probleem opgelost. Voel je weerstand, want je vindt dit niet mooi? Bedenk dat pottenkijkers de grootste oorzaak zijn van sproeiende katten in huis.
Dit blog is geschreven na het volgen van de Happy Cats Bootcamp van Felinova. Heb jij een kat met een gedragsprobleem en wil jij weten wat je eraan kunt doen? Lees dan de I love happy cats boeken of doe mee met de bootcamp en leer hoe jij ook van jouw kat een happy cat kunt maken.
Bekijk de Happy Cats producten