De lessen over veiligheid en voorspelbaarheid heb ik om kunnen zetten naar dit blog. Want menig keer hoor ik dat dat kammen in principe best gaat, hoe moeilijk kan het zijn. De kat maakt het alleen zo moeilijk, want ze wil dit echt niet! Ik leer je in dit blog hoe jij jezelf veilig en voorspelbaar maakt zodat kammen ook makkelijker wordt.
Zorg ervoor dat je veilig bent
Het spreekt voor zich dat een kat zich veilig wil voelen. Maar heb je er ook al eens over nagedacht dat het helemaal niet veilig voelt als er ineens zomaar een klit uit je vacht wordt gehaald terwijl je kat gewoon even lekker een knuffel kwam halen. Zomaar onverwachts… En toch doen we dit vaak. We aaien onze kat, voelen en klit en denken ik haal hem gelijk even weg.
Nu ben ik enorm voorstander van regelmatig controleren van de vacht met name op momenten dat je kat in de ‘mood’ is maar dat betekent niet dat jij zomaar de aanval in mag zetten om een klit weg te halen, zomaar even tussendoor. Doe dit met wat voorbereiding, op een tijdstip dat er rust is en genoeg tijd om dit niet zomaar even af te raffelen. En zeker met genoeg tijd om dit ietwat vervelende klusje af te sluiten met iets fijn, bijvoorbeeld een spelletje, wat lekkers of desnoods een aaisessie als je kat daar de voorkeur aan geeft
Het tweede punt betreft veiligheid is materiaalkeuze. Zo moet je bijvoorbeeld letten op het type kam wat je gebruikt. Gebruik sowieso een kam zonder handvat, want daarmee zet je onbewust teveel kracht. En zorg ervoor dat de kam afgeronde punten heeft. Menig kam heeft stiekem scherpe punten waardoor dit pijnlijk voelt op de huid van je kat.
Besef je daarbij dat hoe goed je je kam ook hebt uitgezocht ontklitten altijd pijnlijker is dan scheren. Hoe voorzichtig je ook ontklit je moet hiervoor altijd een beetje trekken aan de huid. Vooral bij katten die moeten leren dat kammen leuk is ga je zo min mogelijk ontklitten maar kies je voor een tondeuse. Ook daarbij zijn er weer wat punten om op te letten. Zo kies je als eigenaar, en dus als leek, het beste voor een kleine tondeuse zodat je er makkelijk mee kan richten. En is het super belangrijk dat de tondeuse stil is. Veel tondeuses die in dierenwinkels worden verkocht maken een hard mechanisch geluid. Ik hoef je denk ik niet uit te leggen hoe je kat daarop reageert als je met deze rammelbak aan komt lopen. Leuk detail was dat Anneleen precies de tondeuse aanraadde waarvan ik fan ben, de Wahl Super Trim. Dit is het kleine zusje van de Super Groom waar ik zelf altijd mee werk in de salon.
Vind je de Wahl wat prijzig of twijfel je simpelweg of het wel gaat lukken? Start dan met de voordelige Mini Pet Trimmer. Vooruit… kwalitatief laat hij te wensen over maar voor huis-tuin-en-keuken gebruik is hij prima, vooral voor de beginner. Dit omdat hij niet zo scherp is als de Wahl en dat is in deze een pluspunt. Krijg je de slag te pakken met dit apparaatje dan kun je later altijd nog overstappen naar een kwalitatief betere tondeuse.
Zorg ervoor dat je voorspelbaar bent
En dan het tweede punt naast veiligheid, voorspelbaarheid. Voor je kat is voorspelbaarheid noodzaak.
Ken jij de manier om contact te maken met je kat? Nee niet simpelweg je hand uit steken en beginnen te aaien dit kan beter.
Een goede kennismaking gaat als volgt:
- Je steekt je hand uit richting je kat. En dan het liefste nog in een vuist dus niet met gestrekte vingers. Je laat haar ruiken waarop je kat gaat bedenken of ze het leuk vindt om aandacht van je te krijgen. En geloof me dit kan even duren. Ze bedenkt dan niet alleen of ze jou leuk vindt maar ook of ze nu zin heeft in en aai. Zij gaat besluiten wat er gaat gebeuren.
De uitslag kan als volgt zijn:
- Ze geeft een kopje ofwel je bent goedgekeurd en mag haar aaien.
- Ze geeft geen kopje en draait ook geen flank naar je toe ofwel je mag niks doen. Ze kiest ervoor om niet geaaid te worden. Omdat deze optie voor ons mensen vaak niet heel duidelijk is, ze loopt immers niet weg, gaan wij toch vaak over op aaien. Doe dit dus niet, nee is nee.
- Ze draait haar kopje weg en/of loopt weg wederom betekent dit dat je niks mag doen.
Bij deze laatste optie kan het zomaar zo zijn dat ze daarna overspronggedrag vertoont. Overspronggedrag is gedrag wat je op dat moment niet verwacht, bijvoorbeeld even krabben aan de krabpaal of ineens zichzelf gaan zitten wassen. Na deze impuls draait ze om en komt ze toch een knuffel komen halen. Dit wil je, zo is er groei!
Als je dit vaak oefent dan leert je kat dat je voorspelbaar bent en dat je alleen doet wat zij wil. Oefen je dit een week dan leert ze beter met moeilijke dingen om gaan omdat ze weet dat jij voorspelbaar bent en respect hebt voor wat zij wil.
Zorg ervoor dat er geen stress is
Als laatste leerpunt geef ik mee dat stress ervoor zorgt dat een kat niet kan leren, of ja in ieder geval niet dat iets toch leuk is. Een kat heeft een stressdrempel als de stress boven deze drempel uit komt staat ze op de overleefstand. Stel je eens voor je… Je vindt een klit dit je weg wil halen, grijpt haar even vast want “ja het moet nou eenmaal even” en precies op dit moment zal de stress automatisch boven deze drempel komen, want een kat kan nu eenmaal niets met vasthouden. Bij vasthouden is er geen keuze en keuzes zijn een must voor je kat. Dus een gestreste kat, wellicht wel zonder klit maar die de volgende keer zeker niet beter een klit weg laat halen.
Wil je een vacht controle uit gaan voeren of een klit weg gaan halen zorg er dan dus altijd voor dat je dit doet op momenten van rust en ontspanning in de algehele zin van het woord. Houdt hier ook even oog op verbouwingen bij de buren met onverwachte geluiden en dus stresspieken, gillende kinderen in huis maar ook wanneer jij zelf gespannen bent zal het stresslevel van je kat snel oplopen.
Goed om te weten is wel dat je stress ook weer kan laten zakken. Boorde de buurman net een gat in de muur maar is poeslief nog van slag verleid haar dan met een spel. Natuurlijk gedrag zoals jagen kan ervoor zorgen dat stress weer zakt. Dit kun je ook goed gebruiken als dat ene klitje dat je weg wilde halen toch net wat lastiger weg te krijgen was als je verwacht. Door de lange duur loopt de stress op. Pak een speeltje erbij, verlaag het stressniveau en je kan nog net de puntjes op de I zetten. Sluit dit vervolgens weer af met iets fijn, denk aan dat snoepje of wellicht nog een spelletje en je kat zal stukje bij beetje leren dat dat kammen allemaal zo erg nog niet is.
—————————-
Denk je ik wil meer van dit alles, ik wil ook leren hoe ik mijn kat gelukkiger maak en dan niet alleen met kammen. Dan kan ik je de bootcamp van Anneleen van Felinova van harte aanraden.
Wil je meedoen met deze bootcamp? Geef je op via deze link.