Bekijk eerst de intensiteit en bepaal de frequentie.
Gebeurt het altijd of alleen op bepaalde momenten? Vechten ze altijd als ze elkaar zien? Dan is er maar 1 goede oplossing. Haal je katten gelijk uit elkaar en geef ze ieder een eigen leefgebied in huis. Een eigen plek waar de ander nooit kan komen en waar ze elkaar ook nooit kunnen zien. Voorzie beide gebieden van alle bronnen. Denk hierbij aan voldoende kattenbakken, voerbakken, waterbakken, ligplekken, uitkijkposten, verstopplekken en zeer zeker ook krabplaatsen. Het mag ze aan niets ontbreken, want dit zal de stress die er toch al is alleen nog maar verhogen. Bel ondertussen een kattengedragstherapeut die je kan helpen met een geleidelijke herintroductie.
Vechten ze soms? Dan kun je zelf aan de slag.
Bepaal de oorzaak
First things first bepaal eerst of 1 van de oorzaken uit dit rijtje de trigger kan zijn voor het uitvallen.
- Pijn en ziekte – Een van de 2 katten heeft pijn of is ziek en zit daardoor minder lekker in zijn vel waardoor hij minder kan hebben.
- Schaarste – Er zijn onvoldoende bronnen in huis. Denk hierbij aan kattenbakken, voerplekken, doorgangen van de ene naar de andere ruimte etc.
- De andere kat is onveilig – Je ene kat valt je andere ‘lastig’, denk hierbij aan willen spelen of steeds achtervolgen terwijl de andere er niet van gediend is.
- Externe trigger – Dit is iets wat stress veroorzaakt. Dit kan van alles zijn denk aan een vogeltje in de tuin (‘Ik wil hem pakken’ stress) of een vreemde kat voor het raam (‘Wat doet die indringer daar’ stress)
- Onherkenbaarheid – Denk hierbij aan geur. Katten kennen elkaar vooral door de geur. Ga je met je ene kat naar de dierenarts of kattentrimmer dan ruikt deze ‘vreemd’ bij thuiskomst waardoor de thuisgebleven kat hem niet meer herkent.
- Kittens – Er zijn kittens in huis waardoor moederpoes haar kroost beschermd.
- Frustratie – Hiervan heb je 2 vormen. Gewone frustratie, je kat is opgewonden bijvoorbeeld wanneer je voer aan het klaarmaken bent. Waardoor hij je andere kat gaat ‘vervelen’. Of jachtfrustratie, hierbij zit je ene energieke kat als spel achter de andere kat aan die daar geen zin in heeft wat uitloopt in een gevecht.
- Of negatieve associatie – Al deze bovenstaande punten kunnen leiden tot negatieve associatie. Dus op een gegeven moment hoeft de echte trigger niet eens meer aanwezig te zijn om toch een trigger te worden.
Pak de oorzaak aan
Welke oorzaak is het? Pak deze dan aan.
Ondertussen zorg je ervoor dat je katten zich veilig kunnen voelen. Zorg voor een groot leefgebied met meer dan voldoende bronnen, zodat ze elkaar kunnen ontlopen als ze dat willen.
Vechten ze? Spring er niet tussen maar gooi iets door de ruimte (in het zichtveld van de kat maar niet naar de katten) dit is enkel om de aandacht van elkaar af te leiden en de spanning te doorbreken.
Geen of niet genoeg resultaat?
Ben je er bijna, het gaat beter maar nog niet perfect? Lees dan vooral de Happy Cats Boeken nog eens door voor meer tips, of schrijf je in voor de leerzame Happy Cats Bootcamp.
Heb je alles al geprobeerd en krijg je de oplossing niet gevonden? Ga dan eerst eens langs de dierenarts met beide katten voor een goede uitgebreide gezondheidscheck. Wellicht is punt 1, ziekte of pijn, toch de boosdoener. Aangezien katten meesters in het verbergen van pijn zijn kom je hier maar moeilijk achter zonder onderzoek.
Niks gevonden? Schakel dan hulp in van een goede kattengedragstherapeut.
Dit blog is geschreven na het volgen van de Happy Cats Bootcamp van Felinova. Heb jij een kat met een gedragsprobleem en wil jij weten wat je eraan kunt doen? Lees dan de I love happy cats boeken of doe mee met de bootcamp en leer hoe jij ook van jouw kat een happy cat kunt maken.
Bekijk het Happy Cats assortiment