Cats Only Blog: Help mijn kat valt me ineens aan!!!

Kat die ineens aanvalt, agressieve kat, hoe kat iets leren, blazende kat, kattengedrag, hoe kan je een kat iets afleren

Je zit rustig op de bank, je kat ligt ontspannen naast je, en ineens—bam!—springt hij op en bijt of krabt je uit het niets. Klinkt dit bekend? Je bent niet de enige. Veel kattenbezitters maken dit weleens mee en vragen zich af waarom hun doorgaans lieve kat zich opeens zo agressief gedraagt.

In deze blog duiken we in de mogelijke oorzaken van dit gedrag. Want hoewel het misschien onverwachts lijkt, heeft je kat vaak een reden voor zijn uitbarsting. Laten we samen ontdekken wat er achter deze plotselinge aanvallen kan zitten en hoe je ermee om kunt gaan.

 

Bepaal de oorzaak

First things first bepaal eerst of 1 van de oorzaken uit dit rijtje de trigger kan zijn voor het uitvallen.

  • Pijn en ziekte – Je kat heeft pijn of is ziek en zit daardoor minder lekker in zijn vel waardoor zij minder kan hebben. Elke vorm van pijn, jeuk, irritatie, gevoeligheid en zelfs een klit kan ervoor zorgen dat je kat naar je uithaalt.
  • Schrik – Wanneer je iets doet wat je kat niet leuk vind zal zij subtiele stressignalen laten zien. Bijvoorbeeld wanneer je haar gaat kammen. Merk je deze niet op  dan kan je kat op een duidelijkere manier duidelijk maken dat ze het niet leuk vindt. Benieuwd naar de stressignalen, je vind een overzicht met duidelijke plaatjes in mijn boek: ‘Klitvrije kat, zo doe je dat!’.
  • Angst – Als je niet gaat luisteren naar je kat wanneer ze schrik heeft zal schrik omslaan in angst. Wanneer ze ook maar denkt dat jij iets gaat doen wat haar schrik geeft geeft dat angst waardoor ze gelijk agressief uit de hoek zal komen om die situatie te voorkomen.
  • Externe trigger –  Denk hierbij aan je kat die blaast naar je andere kat, jij wil tussen beiden komen en mag de klappen vangen.
  • Onvoorspelbaarheid – Je kat schrikt door iets wat je plotseling doet wat ze niet verwachte.
  • Frustratie – Je kat haalt uit bij frustratie, bijvoorbeeld waar je net die ene haal teveel aait of net 1 keer te vaak je kam door haar vacht gaat. Die eerste paar keren waren prima maar de stresssignalen begonnen. Jij zag deze niet waardoor die laatste haal ineens de druppel was.
  • Jachtfrustratie – Dit is een van de meest voorkomende redenen waarom een kat aanvalt! Een kat is een jager en altijd op zoek naar prooien. Bij gebrek aan prooien in huis ben jij de prooi, het enige bewegende object in huis.
  • Socialisatie – Het kan zijn dat je kat je handen en voeten aanvalt omdat ze dit simpelweg zo geleerd heeft als kitten. Want ja toen was het nog leuk en schattig maar nu je Maine Coon 10 kg weegt niet meer. Maar ja, dat snapt zij natuurlijk niet.
  • Of negatieve associatie – Al deze bovenstaande punten kunnen leiden tot negatieve associatie. Dus op een gegeven moment hoeft de echte trigger niet eens meer aanwezig te zijn om toch een trigger te worden.

 

Laat je kat met rust

Goed om te weten agressie tegen de eigenaar is heel vaak op te lossen door rust. Laat de kat dus met rust! Geef je kat een rustplek, een plek waar zij zich terug kan trekken en jij haar altijd negeert.

Leer wanneer je kat aanvalt. Als je dat weet kun je het voor zijn en je kat wellicht afleiden voor zij tot aanval overgaat.

Zorg er ondertussen voor dat je je er alles aan doet om je relatie te versterken. Denk hierbij aan alle basisregels. Deze vind je in het blog: “In 10 stappen naar een happy cat!’ 

 

Agressie uit angst, irritatie of jacht?

Komt de agressie voort uit angst, en is je kat bang van je geworden? Negeer haar dan en ga dit als de rust is wedergekeerd opbouwen door langzaamaan snoepjes te geven op afstand. Vervolgens kun je haar in de volgende stap als ze weer wat vertrouwen krijgt de vuist aanreiken en haar laten ruiken. En wellicht komt het vertrouwen dan weer terug en pakt ze dan voorzichtig aan wel weer een snoepje uit je hand. Je wordt dan opnieuw voorspelbaar. Meer over voorspelbaarheid lees je in het blog ‘Voorspelbaar = veilig! Zo word jij voorspelbaar voor jouw kat’.

Komt het voort uit irritatie, bijvoorbeeld bij kammen stop dan meteen. Moet dat wat je doet echt (denk aan kammen) ga dan trainen dat je kat niet geïrriteerd raakt van je.

Komt het voort uit jacht? Zorg er dan voor dat je kat zich uit kan leven in spel. Leer de spelregels kennen zodat jullie veilig en gecontroleerd samen kunnen spelen. Veilig spelen leer je in het blog: ‘De 10 meest gemaakt fouten tijdens het spelen met je kat.’

Dit blog is geschreven na het volgen van de Happy Cats Bootcamp van Felinova. Heb jij een kat met een gedragsprobleem en wil jij weten wat je eraan kunt doen? Lees dan de I love happy cats boeken of doe mee met de bootcamp en leer hoe jij ook van jouw kat een happy cat kunt maken.

Bekijk de Happy Cats shop