Niet meer van deze tijd
Ja maar vroegâh deden we het wel zo. Nou ja, dat “we” waren dan de grote kattenfokkers, die mensen die als eerste wel heel erg hands-on met hun katten bezig waren. Je weet wel, de tijd van voor de gedragstherapie en überhaupt de kat als serieuze binnenhuisdier. De tijd dat een kat een makkelijk huisdier was, want je liet hem gewoon buiten lopen en hij kwam zelf wel vragen om eten als hij niet genoeg gevangen had. Nou ja, ik denk dat je wel beeld hebt, de tijden veranderen.
En ook je dierenarts zal niet snel meer even tijdens een consult een krabbertje pakken en het tandsteen van de kies van je kat afbikken. Ik had zelfs een dierenarts “way back” die het even met zijn duimnagel deed?! Die wipte als het even kon zijn nagel achter het tandsteen en het was zo los. Geef toe… als er dan zo’n brok tandsteen van de kies afkomt en die ziet er weer lekker schoon uit dan geeft dat wel een voldoening.
En als het even zo tussendoor kan, waarom dan niet?
Ehhh .. nou denk ik dat niet iedere kat zich leent voor zo’n behandeling, dus laten we daar eens mee beginnen. Hoewel we een eind zijn gekomen van vrijbuiter naar een echte huisdier. Is voor een groot deel van de katteneigenaren dat hands-on met hun katten bezig zijn nog ver te zoeken. Laat ik even in het midden, of dat ligt aan de gedachte van de eigenaar dat je dat getut met een kat niet hoeft omdat die zo zelfstandig is. Of dat het ligt aan de kat die dat getut niet van jongs af aan heeft meegekregen en het dus niet zonder slag of stoot toelaat.
Liever in alle rust, zonder stress & pijn
Voor heel veel katten is de dierenarts nog een dingetje, laat staan dat je kat daar op tafel allemaal handtastelijkheden toelaat.
“En we laten ons zeker niet in de bek kijken. En als je dacht dat je mij bij volle bewustzijn met een schraper in mijn bek….. ?!”
Mocht er dan ook maar iets aan de hand zijn met het gebit van je kat dan is het wel heel erg fijn dat het onder narcose wordt behandeld. Geen stress en geen pijn voor zowel je kat als ook voor de dierenarts en niet onbelangrijk alle rust en tijd…
Dus niet snel snel dat tandsteen eraf maar ook even röntgenfoto’s maken, (ja, inderdaad net zoals jouw tandarts dat doet) zodat je kan zien of er sprake is van alleen tandsteen of dat er nog verborgen aandoeningen zijn. Dingen die je never nooit alleen met zo’n schrapertje had kunnen aanpakken. En zeker niet even tussendoor. Kortom tijd om in alle rust wat dieper te graven.
Maar stel dat het toch alleen tandsteen was
Dan maakt je dierenarts natuurlijk wel gebruik van dat schrapertje… ja dan wel! Maar wat hij onder narcose ook doet is het gebit na de schoonmaak polijsten. Al die krasjes die het schrapertje heeft gemaakt worden netjes weggepoetst. Zodat er een mooi glad en gaaf kattengebit overblijft.
Dat glad is belangrijk zodat het tandplak niet makkelijk aan het gebit hecht!
Zonder in heel veel details te treden, denk ik dat je begrijpt dat tandplak en dus tandsteen veel makkelijker hecht aan een gebit dat ruw is dan aan een gebit dat mooi glad is. Dus als er alleen maar met een schrapertje wordt gewerkt, dan krijg je krassen op het gebit en dat is een mooie voedingsbodem voor tandplak. En als je veel tandplak hebt gaat de vorming van tandsteen sneller, zodat je nog sneller naar dat schrapertje grijpt, zodat… iets met een vicieuze cirkel. Kortom exit DIY-tandenschraper want dat schiet niet op!
Nog een reden om niet zelf te gaan schrapen…
Die brokken tandsteen zitten niet alleen op de kiezen, ze duiken ook geniepig een beetje onder het tandvlees. Waar ze als een wig het tandvlees steeds verder openzetten voor bacteriën. Met zo’n DIY-schrapertje ga jij niet diep in die ruimte komen. Je kat ziet je aankomen?! Dus de vraag is in hoeverre je het tandsteen ook echt weg kan halen. Maar veel gevaarlijker is nog…. met die stukken die je dan wel weghaalt, legt je de weg bloot voor nog meer bacteriën die onder het tandvlees kunnen komen en zelfs in de bloedbaan van je kat.
Tsja die bloedbaan….dat is het verhaal waar ik vroeger mee om mijn oren werd geslagen.
En je weet hoe dat dan gaat hè? Lekker kort door de bocht:
“Dus als je zelf tandsteen weghaalt dan zorg je ervoor dat de bacteriën die vrijkomen bij dat peuteren ook in de bloedbaan terecht komen en dat zorgt voor hartkwalen bij je kat.”
Zo de toon is gezet!
Bangmakerij of…
Het is duidelijk dat er gewaarschuwd wordt tegen het zelf zo maar peuteren met een tandenschraper. Is het ‘n Broodje Aap? Nou niet helemaal dus, je zit wel degelijk te peuteren in een gebied waar bacteriën een soort van toegang hebben tot een open wond. En dat kan tot allerlei problemen leiden aan het gebit, de tandwortel en of het kaakbeen van je kat.
En ja, er zijn heel veel aanwijzingen dat die bacteriën via de bloedbaan ook schade kunnen berokkenen aan andere organen. En dat alleen maar omdat je zelf wil schrapen…..
Hoe zou je het aanpakken?
En wees nou eens eerlijk… lees het verhaal nou eens terug en bedenk eens hoe je dat gaat aanpakken. Laat je kat dat zomaar toe? Zijn jullie daarna nog vriendjes of heb je hem ongelofelijk veel pijn en stress bezorgt? Ik geloof heel erg in het hands-on zijn met je kat, maar sommige dingen moet je gewoon zelf niet willen doen.
Omdat het gewoon niet helpt, omdat je het eigenlijk alleen maar erger maakt
- Want de tandplak en tandsteenopbouw verloopt sneller (vanwege de krassen)
- Je beschadigt heel waarschijnlijk het tandvlees, waardoor tandvleesontsteking nog sneller escaleert
- Je doet je kat ook pijn bij zo’n behandeling en veroorzaakt stress
- Door tandvleesontsteking kunnen andere aandoeningen een voedingsbodem krijgen
Dussss die tandenschraper ligt in het kastje verboden materialen, naast de furminator zeg maar… dingen waarvan ik uitleg waarom ik ze dus NIET gebruik.
Die maand van het Gebit is er niet voor niets!
Je begrijpt dat de tandheelkunde bij dieren net zoals bij mensen volop in ontwikkeling is. En dingen die je vroegâh deed, niet meer van deze tijd zijn. Gewoon omdat je nu beter weet of beter zou moeten weten. Om awarness te kweken bij dierenliefhebbers is er dus die ‘maand van het Gebit’. De meeste dierenartsen doen daar ieder jaar in februari aan mee. Om je er op te wijzen hoe belangrijk de gezondheid van het gebit van je kat is.
Dus als er iets is met het gebit van je kat ga dan gewoon naar een professional, dat doe je voor jezelf toch ook? En als het gebit van je kat schoon gemaakt is, hou hem dan schoon. Niet met die schraper, maar voorkom dat er een schraper aan te pas komt. Het enige wat je wel in de bek van je kat kan steken is een tandenborstel…
Geen idee hoe je dat aanpakt met die tandenborstel?
Dan is er een super slow motion online tandenpoetstraining. Eentje waarbij alles wordt gedaan om stress te voorkomen en een tandenpoetstechniek te vinden die jij en je kat allebei ok vinden.
En natuurlijk zat ik ook niet te wachten op dat tandenpoetsgebeuren…. wat een gedoe?! Maar ik kreeg zo veel vraag over tandenpoetsen in de kattenwinkel, dat ik dus die online-training heb gemaakt. Met als lijdend voorwerp mijn eigen Heiligen Birmanen in de hoofdrol bij de demonstratie video’s. Ga er maar aan staan, dan ben je 10 jaar en dan moet je mens ineens tandenpoetsen bij je… maar daardoor is er een schat aan informatie naar boven gekomen waardoor ik nog meer handige foefjes met je kan delen.
Het is echt dansen met katten…. gaat het niet links om, dan proberen we het gewoon rechtsom. Maar het kan dus echt…
Wil je zelf leren hoe je goed en gemakkelijk de tanden kan poetsen van jouw kat? Meld je dan aan voor mijn online training via deze link.
Even voorstellen:
Hai ik ben Ina van Berkum.
Het mens van Cats & Things. Ik heb een dikke 20 jaar zelf een cattery gehad en met heel veel liefde maar liefst 7 generaties Heilige Birmanen opgevoed. En ik heb jarenlang in de kattenwereld gezeten: fokken, showen en zelfs als keurmeester. En ja daarvoor moet je flink in de boeken, veel stage lopen en praktijkervaring opdoen. Je begrijpt vast wel dat ik gewend ben om mijn katten goed in de gaten te houden en ze regelmatig onderhanden neem.
Op een zeker moment heeft dat dus geleid tot een eigen kattenbusiness, kwam die HEAO toch nog van pas. Ooit alleen een kattenwinkel, maar inmiddels al zoveel meer. Al die vragen die aan de toonbank gesteld worden, zijn vertaald in blogs, lezingen en trainingen. Altijd met een knipoog, want je leven met een kat delen is leuk! En het onderzoeken hoe je nou samen door een deur kan met je poezelige huisgenoot is het ultieme polderoverlegmodel. En laten wij Nederlanders dat nou uitgevonden hebben… dus met een beetje coaching moet dat met je kat moet gewoon goedkomen. Purrfect Living voor je kat en jezelf, dat is mijn motto.