Gastblog: Stress versus stress

stress bij katten, katten met stress, hoe kan je stress verlagen bij een kat, stress weghalen bij kat

Sinds 15 jaar ben ik de eigenaar van een kruising Ragdoll/ Perzische poes en in al deze jaren ervaar ik als eigenaar wat een werk deze vacht met zich meebrengt. Bij de aanschaf van dit mooie, maar vooral ook lieve exemplaar heb ik geen seconde stilgestaan bij wat een dergelijke vacht voor onderhoud met zich meebrengt.

Na haar eerste levensjaar, waarin ik me suf heb geborsteld en gekamd, en ook geschoren want er zijn altijd plekken die vervilten, wist ik dat ik niet in de wieg ben gelegd voor deze uitdaging. Ik kreeg de vacht met geen mogelijkheid onder controle en begon me af te vragen hoe ik dit haar hele leven zou gaan volhouden. Mijn lieve pluizenbol is een aantal jaren op een heel lieve en diervriendelijke manier van haar vacht ontdaan, maar ik heb me nooit afgevraagd of deze manier van een vacht behandelen nu eigenlijk ook de beste was en nog belangrijker; hoeveel stress ondervond de kat van dit hele gebeuren? Het was jaarlijks een oplossing, maar het veranderde niets aan de vacht zelf en het vervilten van de vacht.

Inmiddels ben ik heel wat wijzer op het gebied van katten en zelf opgeleid tot kattengedragstherapeut, maar de vacht van een kat is niet mijn vakgebied en/of specialiteit. In algemene zin kan ik er heel wat over vertellen, maar ik ben gewoonweg geen kattentrimmer. Nu, jaren later weet ik dat mijn kat altijd in een bepaalde mate last heeft van stress, maar in welke mate? En hoe kon ik haar behoeden voor deze stress? Hoe snel herstelt ze van stress? Voor mij was het geen optie om haar vacht niet op een goede manier te laten behandelen want zelf kon ik dit immers niet goed genoeg.  En het zelf behandelen van haar vacht zorgt ook voor stress.

Door mijn werk als gedragstherapeut ben ik in contact gekomen met Wendy, van Cats Only kattenhotel en trimsalon voor katten. Zij is gespecialiseerd in het behandelen van vachten van katten. Wendy streeft naar een stressvrije behandeling van de kat en behandelt katten zowel aan huis, maar ook in haar trimsalon in Gemert (NB). Voor mij was de keuze snel gemaakt en ik heb Wendy gevraagd om mijn kat thuis te behandelen. Door de kat thuis te behandelen zou zij minder stress ondervinden van een autorit én in haar eigen omgeving zijn gedurende de behandeling.

Waar ik echter geen rekening mee had gehouden was dat mijn kat in de thuissituatie heel ander gedrag liet zien dan tijdens de behandeling in de jaren daarvoor bij de trimsalon. Mijn kat is angstig en onzeker van aard, maar thuis voelde ze zich zichtbaar meer zeker van zichzelf en was er ook van overtuigd zich uit de voeten te maken. Uiteindelijk zoekt Wendy naar de beste oplossing voor de kat en is mijn kat prima behandeld.

Wendy en ik hebben het er vaker over; wat is nu het beste voor de kat? De vacht moet hoe dan ook behandeld worden maar bij sommige katten is het velen borstelen een grotere straf en opgave dan ze te scheren. Het zette mij aan het denken; Wat ga ik de volgende keer nu doen? Allebei de varianten leveren de kat stress op dus is de vraag; wat pas nu het beste bij mijn/deze kat en wat is de mate van stress voor deze kat? Dit hangt natuurlijk ook af van de mate van herstel na stress.

Mijn kat herstelt snel na een autorit en is in de trimsalon minder zeker waardoor ze zich gemakkelijker laat behandelen. In het geval van mijn kat levert het thuis trimmen meer stress op dan het laten trimmen in de salon. Om deze reden heb ik er dit jaar voor gekozen om mijn Pers naar Wendy toe te brengen. Gedurende de autorit van 30 min. heeft ze stress ervaren, maar door het afdekken van haar reismand en Feliway te gebruiken heeft ze zich goed gehouden. De behandeling verliep zoals voorheen rustiger dan thuis en de terugweg was niet fijn, maar ook hier kon ik haar helpen door haar reismand geheel af te dekken met een deken en met de Feliway spray een veiligere omgeving te creëren.

Wat wil ik jullie nu eigenlijk vertellen met mijn ervaringen?

Op de eerste plaats; bedenk je voordat je een kat in huis neemt of je jezelf niet alleen in het karakter kunt vinden, maar ook in het onderhoud van de vacht. En heb je dan gekozen voor deze kat probeer dan goed in kaart te brengen hoe je kat reageert op een reismandje, vervoer met de auto en op het borstelen dat je zelf doet. Er is niet 1 goede manier of een slechte. Naar mijn idee is het echt afhankelijk van je eigen kat en hoe deze kan omgaan met stress. Waar ondervindt de kat meer of juist minder stress van en vergeet vooral jezelf niet in het verhaal. Voor mij persoonlijk is het horen van miauwen tijdens de autorit beter te doorstaan dan een uur een kat zien die steeds weg wil en daar alles voor over heeft. Het is niet zo dat de kat tijdens het trimmen geen stress heeft, maar de mate waarin is voor elke kat anders. En wederom; hierin is de mate van herstel ook belangrijk.

Voor nu kan ik het weer een jaartje laten rusten.

Kun jij mijn hulp gebruiken met het maken van de goede keuze? Kijk dan eens op mijn website 

 

Even voorstellen: Mijn naam is Leonie Neggers. Het schrijven van blogs was iets dat ik nog niet eerder had gedaan en toen Wendy me vroeg om iets te schrijven heb ik enthousiast JA! gezegd.

Waarom ik zo’n ontzettende aantrekkingskracht heb op alles wat met katten te maken heeft weet ik niet exact. Wat ik wel weet is dat mijn passie en fascinatie begonnen is als klein meisje. Als kind was ik voor alles wat haar en huid had allergisch en een huisdier zat er voor mij dan ook niet in. Toch wilde de fanaat in mij met dieren omgaan en mijn ouders zwichtten voor een kitten via kennissen. Als het niet zou gaan dan mochten we hem terugbrengen. Wat was ik blij! Gelukkig bleef een enorme allergie uit en mocht Basje definitief blijven. In die periode werd het zaadje gepland dat velen jaren later zou uitgroeien tot een klein steeltje doordat ik als vrijwilliger bij de Dierenbescherming mocht gaan werken bij het team nazorg voor katten. Naast mijn baan als professioneel coach binnen de jeugdhulpverlening heb ik jarenlang met veel plezier dit vrijwilligerswerk gedaan. Mijn liefde voor katten bleef groeien en op enig moment besloot ik om mijn ervaring met katten via de Dierenbescherming uit te breiden met een gedegen opleiding over het gedrag van katten. Deze opleiding op HBO niveau duurde drie jaar en na deze opleiding ben ik praktijk ervaring gaan opdoen bij Dierenopvang De Doornakkers te Eindhoven. Zij hebben mij de kans gegeven om te leren van de problemen die geadopteerde katten bij hun nieuwe eigenaren lieten zien. Daarnaast kon ik de adopteerders voorzien van advies dat hen hielp om het probleemgedrag beter te begrijpen. Deze periode heb ik uitsluitend vrijwillig mijn advies aangeboden aan kattenliefhebbers die hier voor openstonden. Het werd mij wel duidelijk dat het mijn droom was om van mijn hobby mijn werk te mogen maken en op grotere schaal eigenaren en katten te helpen.

Op enig moment is daar de kans gekomen om een samenwerking aan te gaan met DierenDokters Kalmoesplein. Deze kans heb ik niet voorbij laten gaan en met twee handen beetgepakt. Hier is CatXpert het resultaat van met een professionele huisstijl en werkwijze waar ik trots op ben. Inmiddels werk ik met meerdere kattendeskundigen samen in de regio en dragen we naar mijn mening allemaal bij aan een beter begrip en welzijn voor deze mooie dieren. Mijn streven is om daar waar ik kan bij te dragen aan minder katten in alle asielen in Nederland en meer begrip voor dit dier en zijn behoeftes.