Gastblog: Kat of kitten

kitten of kat kiezen, uitzoeken kat waar moet je op letten

Naar mijn idee zijn daar een aantal factoren medeoorzaak aan zoals: wat voor karakter heeft een kat? Waar komt de kat vandaan? Hoe is hij opgegroeid? Welk karakter hadden de ouders? Wat heeft de kat al meegemaakt in zijn leven? Maar wat mij vooral opvalt is de manier waarop wij mensen een keuze maken voor een huisdier.

Over het algemeen wordt er vaak voor een kat gekozen omdat het minder tijd kost hem of haar te verzorgen. En een kat hoeft ook niet uitgelaten te worden en kan langer alleen gelaten worden dan een hond. In de regel vinden mensen ook dat we niet veel met ze hoeven te spelen en moeilijk in hun voedingspatroon zijn ze ook niet. Tel daar de dosis knuffelbaarheid bij op als het een kitten is die het liefst zo klein en pluizig mogelijk vanuit het nestje met ons mee kan en de match is gemaakt.  Mensen zijn gevoelig voor deze koppies met grote ogen, de geluidjes die ze maken en de kleur van het vachtje.

Andere mensen kiezen voor een volwassen kat of kitten uit het asiel. Het idee zo’n beestje een tweede kans te geven,  is natuurlijk ook heel nobel. Bij beide keuzes geldt: als je gaat kijken, ben je verkocht. Daarom is het belangrijk om van tevoren een goede, weloverwogen keuze te maken.

We laten ons als toekomstige eigenaren vooral leiden door ons gevoel en minder door ons hoofd. Typisch als je bedenkt dat je een huisdier voor een lange tijd in huis haalt en je toch ook vooral veel plezier aan je huisgenoot wil beleven. Waarom vragen we ons niet eerst af of een kat wel een passend huisdier is? Past een kat in onze leefsituatie? Welke ruimte heeft hij nodig? Welke kosten brengt een kat met zich mee? Willen we een raskat of een” huis tuin en keukenkat” en wat zijn de voor en nadelen hiervan? Waarom een kitten of juist volwassen exemplaar? En last but not least; hoe waarborgen we het welzijn van onze nieuwe huisgenoot? Kortom, wat vinden we belangrijk aan een kat als huisdier.

Het blijkt dat we vaak niet lang en diep genoeg nadenken over de consequenties van onze aanschaf. Hierdoor bestaat de kans dat er geen goede match gemaakt is en dat we op termijn problemen gaan ervaren.

Voor mij is dit een reden om me niet alleen te richten op gedragsproblemen bij katten, maar me ook te focussen op het helpen bij het maken van de juiste keuze vóór de aanschaf ervan.  Hierdoor zullen zowel de eigenaren als de katten een goede start maken met elkaar en voorkomen we veel leed in de toekomst!

Kun jij mijn hulp gebruiken met het maken van de goede keuze? Kijk dan eens op mijn website www.catxpert.nl 

 

Even voorstellen: Mijn naam is Leonie Neggers.Het schrijven van blogs was iets dat ik nog niet eerder had gedaan en toen Wendy me vroeg om iets te schrijven heb ik enthousiast JA! gezegd.

Waarom ik zo’n ontzettende aantrekkingskracht heb op alles wat met katten te maken heeft weet ik niet exact. Wat ik wel weet is dat mijn passie en fascinatie begonnen is als klein meisje. Als kind was ik voor alles wat haar en huid had allergisch en een huisdier zat er voor mij dan ook niet in. Toch wilde de fanaat in mij met dieren omgaan en mijn ouders zwichtten voor een kitten via kennissen. Als het niet zou gaan dan mochten we hem terugbrengen. Wat was ik blij! Gelukkig bleef een enorme allergie uit en mocht Basje definitief blijven. In die periode werd het zaadje gepland dat velen jaren later zou uitgroeien tot een klein steeltje doordat ik als vrijwilliger bij de Dierenbescherming mocht gaan werken bij het team nazorg voor katten. Naast mijn baan als professioneel coach binnen de jeugdhulpverlening heb ik jarenlang met veel plezier dit vrijwilligerswerk gedaan. Mijn liefde voor katten bleef groeien en op enig moment besloot ik om mijn ervaring met katten via de Dierenbescherming uit te breiden met een gedegen opleiding over het gedrag van katten. Deze opleiding op HBO niveau duurde drie jaar en na deze opleiding ben ik praktijk ervaring gaan opdoen bij Dierenopvang De Doornakkers te Eindhoven. Zij hebben mij de kans gegeven om te leren van de problemen die geadopteerde katten bij hun nieuwe eigenaren lieten zien. Daarnaast kon ik de adopteerders voorzien van advies dat hen hielp om het probleemgedrag beter te begrijpen. Deze periode heb ik uitsluitend vrijwillig mijn advies aangeboden aan kattenliefhebbers die hier voor openstonden. Het werd mij wel duidelijk dat het mijn droom was om van mijn hobby mijn werk te mogen maken en op grotere schaal eigenaren en katten te helpen.

Op enig moment is daar de kans gekomen om een samenwerking aan te gaan met DierenDokters Kalmoesplein. Deze kans heb ik niet voorbij laten gaan en met twee handen beetgepakt. Hier is CatXpert het resultaat van met een professionele huisstijl en werkwijze waar ik trots op ben. Inmiddels werk ik met meerdere kattendeskundigen samen in de regio en dragen we naar mijn mening allemaal bij aan een beter begrip en welzijn voor deze mooie dieren. Mijn streven is om daar waar ik kan bij te dragen aan minder katten in alle asielen in Nederland en meer begrip voor dit dier en zijn behoeftes.