Gastblog: Help, mijn kat sproeit/ plast naast de bak!

kat plast naast de bak, waarom sproeien katten, hoe kattenplas verwijderen

Allereerst is het belangrijk om het verschil tussen plassen en sproeien nog eens te benoemen. Hier bestaan namelijk veel misverstanden over, waardoor het gedrag van de kat verkeerd aangepakt wordt. Het zichtbare verschil zit hem in de houding van je kat. Sproeien doet je kat staand met zijn staart recht omhoog. De staart trilt en hij trappelt vaak met zijn achterpootjes, waarna er urine recht naar achteren wordt gespoten. Plassen doet je kat hurkend met een straal naar beneden. Zowel katers als poezen kunnen sproeien, ook als ze gecastreerd zijn!

 

Controle door de dierenarts

De eerste stap is de kat laten controleren door de dierenarts. Deze zal een lichamelijk- en urineonderzoek uitvoeren om een medische oorzaak, zoals blaasgruis of suikerziekte uit te sluiten. Wanneer de dierenarts een blaasprobleem bij je kat heeft uitgesloten, zijn er verschillende oorzaken aan te wijzen voor het buiten de bak plassen en sproeien. De oorzaak voor het buiten de bak plassen ligt vaak bij de kattenbak:

– De kattenbak is niet schoon genoeg
– De kattenbak is te klein. Wanneer de kat groot of al wat ouder is of gewrichtsproblemen heeft, zal
hij pijn of moeite hebben met keren in de bak en zijn behoefte ergens anders doen
– De kattenbakvulling bevalt niet
– De voerbak staat naast de kattenbak. Katten zijn van nature schone beesten en eten niet graag
naast de plek waar zij ook hun behoefte doen
– De kattenbak staat in een te drukke ruimte
– Te weinig kattenbakken. Aangeraden wordt om iedere kat in huis een eigen kattenbak te geven + 1
extra. Plaats de bakken niet direct naast elkaar, maar verspreid deze over verschillende (rustige)
ruimtes in huis. Let op, wanneer een kat ouder is of gewichtsproblemen heeft, zal hij niet graag een
trap oplopen om bij zijn kattenbak te komen
– Overdekte kattenbakken kunnen in een huishouden met meerdere katten voor spanningen zorgen.
De kat kan zo vanuit de kattenbak zijn territorium niet in de gaten houden

Wanneer aan bovenstaande punten is gewerkt en een medische oorzaak is uitgesloten, maar de kat nog steeds niet op de bak wil plassen, is je kat waarschijnlijk gestrest! Stress komt veel voor bij katten en is vaak ook de oorzaak voor het binnen sproeien. Sproeien is natuurlijk gedrag voor de kat. Buitenshuis is het een manier van communiceren met de andere katten uit de buurt. Wanneer de kat binnen sproeit, gaat dit vaak gepaard met angst of stress. Het is dan een reactie op een stressvolle situatie. Andere katten in huis of de buurtkat voor het raam kan een oorzaak zijn, maar denk ook eens aan een verandering in de omgeving van de kat. Een verhuizing of verbouwing, de komst van een nieuwe partner, baby of huisdier of dus zelfs het veranderen van de kattenbakvulling, kan je kat stress bezorgen. Katten zijn namelijk erg gericht op hun omgeving, houden van routine en hebben een hele aan (kleine en grote) veranderingen in huis.

 

Feromonen afgeven

Gelukkig hechten steeds meer katteneigenaren belang aan de gezondheid en het welzijn van hun viervoeter. Er is toch niks leukers dan een vrolijke kat, die uitgebreid gedag komt zeggen en volop kopjes geeft als je thuiskomt? Het geven van kopjes heeft een belangrijke functie voor de kat. Door met hun kopje langs mensen, meubels, deurposten en andere objecten te strijken, laten ze hun eigen, geruststellend stofje achter: feromonen. Feromonen zijn stofjes waarmee diersoorten onderling communiceren.
Katten laten zogenoemde ‘kopjesferomonen’ achter in de omgeving waar zij zich prettig voelen. Het geeft een veilig en vertrouwd gevoel. Wanneer jouw kat stress heeft, stopt hij met het geven van kopjes, waardoor hij erg onrustig wordt. Dit kan leiden tot ongewenst gedrag, zoals sproeien of buiten de bak plassen. Als jouw kat kopjes geeft, betekent dit dat hij zich veilig voelt en gelukkig is!

Feliway Classic® bevat een exacte kopie van dit ‘kopjesferomoon’, wat ondersteuning biedt bij stressvolle situaties. Het geeft katten een vertrouwd en veilig gevoel, waarmee je ongewenst gedrag, zoals het buiten de bak plassen en sproeien kunt voorkomen of verhelpen. Feliway® Classic biedt ook ondersteuning bij krabben, reisangst, angst, gezinsuitbreiding, verhuizing een bezoekje aan de dierenarts en meer. Kijk voor informatie op www.feliway.nl

 

Even voorstellen:Hallo, ik ben Tineke de Wit. Dieren hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Op dit moment gaat alle aandacht naar onze hond Flugel. Ze begint een dagje ouder te worden, maar gaat nog graag mee naar het bos voor een fijne wandeling.