Gastblog: Een glanzende vacht door goede voeding, maar hoe dan?

hoe belangrijk is voeding voor de kat, hoe krijg je een glanzende vacht bij een kat, waar op letten bij voer voor katten, glanzende kattenvacht

Mijn naam is Esther Hagen-Plantinga. Dierenarts, gespecialiseerd in voeding van de hond en de kat, docent diervoeding van de faculteit diergeneeskunde in Utrecht en daarnaast stapelgek op katten, en moeder van 3 lieve meiden.

Mijn missie is hierbij om op een toegankelijke en interactieve manier de voeding van onze huisdieren en de effecten op huid en vacht aan de kaak te stellen. Immers, voeding voor onze huisdieren is “hot”, iedereen heeft er een mening over, die vaak gestoeld is op empirie en onderbuikgevoelens. Het internet staat vol van statements van zelfverklaarde voedingsexperts die met op het eerste gezicht logische beargumentering beweringen doen over wat wel of niet juist is voor je hond of kat.

En een veel gehoorde discussie die gevoerd wordt als het om voeding en voedingskwaliteit gaat is de conditie van de huid en vacht. Hierbij geldt inderdaad vaak dat wanneer de vachtconditie te wensen over laat, de eerste vraag of het dier wel een “goede voeding” te eten krijgt. Maar is dit wel terecht? En wat is nu precies de relatie tussen voeding en vachtconditie?

De vachtconditie kan op veel verschillende manieren verminderd zijn. Er kan sprake zijn van overmatig haaruitval, doffe dorre vacht, verlengde ruitijd, overmatige schilfering, vachtverkleuringen, etc. Daarnaast kan er sprake zijn van korstvorming, hotspots, jeuk, roodheid, en huidverdikkingen. Deze zaken kunnen natuurlijk een directe relatie hebben met de voeding die gegeven wordt, maar er kunnen ook andere zaken aan de hand zijn, zoals aanwezigheid van mijten, vlooien, gisten, of een bacteriële infectie, dan wel een inwendig ziekteprobleem dat tot uiting komt via de huid. Vaak loont het dus de moeite een dierenarts naar de huid en vacht van je hond of kat te laten kijken als deze serieuze vachtproblemen heeft, om in ieder geval uit te sluiten dat er geen onderliggende ziekteoorzaak ten grondslag ligt aan eventuele huid- en vachtproblematiek. Op deze wijze wordt veelal voortdurend leed en frustratie voorkomen, zeker wanneer blijkt dat een eventuele onderliggende ziekteoorzaak goed behandelbaar is.

Helaas zien we in de huidige tijd dat mensen toch eerst liever het gratis internet raadplegen en er al een veelheid van goedbedoelde adviezen en dieetwissels over het huisdier uitgestrooid worden, waardoor dieren soms juist van de regen in de drup geraken. De soms drastische en niet goed onderbouwde voerwissels, die vaak ook nog eens niet lang genoeg worden volgehouden, gaan op een gegeven moment hun tol eisen, waardoor veelal het maagdarmkanaal ook van slag raakt, en dieren hiervan de dupe worden, hoe goedbedoeld de adviezen vaak ook zijn. Wanneer je huisdier dus serieuze huidklachten heeft is het doen van goed diagnostisch onderzoek door een dierenarts het eerste wat gedaan zou moeten worden. Zo kan systematisch worden uitgesloten of er sprake is van onderliggende ziekteoorzaken, die vaak niet eenduidig aan de huid of vacht kunnen worden onderkend.

Als we daarnaast verder kijken naar de voeding dan zijn er veel verschillende manieren waarop voeding invloed zou kunnen uitoefenen op de huid- en vachtkwaliteit. In de eerste plaats kunnen dieren individuele gevoeligheid vertonen tegen voedingsbestanddelen, die aanleiding kunnen geven tot voedselovergevoeligheid, zich uitend in jeuk en huidirritatie. Echter, het is van belang te beseffen dat vele voedingsstoffen in de voeding effect kunnen hebben op de vachtkwaliteit. In onderstaande Box staan de belangrijkste voedingsstoffen die van belang zijn voor een gezonde huid en vacht opgesomd, waarbij van belang is te beseffen dat iedere voedingsstof weer zijn eigen interactie heeft met de huid. Een gebalanceerde opname van al deze voedingsstoffen is dus als eerste van belang voor een gezonde huid en vacht.

Box 1: Belangrijke voedingsstoffen van belang voor een gezonde huid en vacht

  • Hoeveelheid
  • Animozuur-samenstelling

Meervoudige onverzadigde vetzuren

  • Linolzuur
  • Omega-3 vetzuren

Vitaminen

  • Vitamine A
  • B-groep vitaminen

Mineralen

  • Zink
  • Koper

 

Hartelijke groet,

Esther Hagen-Plantinga