Gastblog: Aan de haal met de krabpaal!

Nee, katten krabben niet om de eigenaar te pesten. Katten MOETEN krabben. Het is natuurlijk gedrag, wat niet afgeleerd kan en mag worden. Een van de functies is het markeren van het territorium. Als een kat krabt, worden feromonen afgegeven (feromonen zijn stofjes waarmee diersoorten onderling communiceren) en laat een kat krabsporen achter (visueel effect). Dit doen katten voor zichzelf, maar ook voor soortgenoten. Een kat markeert zijn eigen route om de weg weer terug te kunnen vinden, en bakent daarmee zijn territorium af voor (ongewenste) soortgenoten. En terwijl een kat krabt worden meteen de nagels bijgehouden. Superhandig!

Stress is ook een belangrijke factor als we het hebben over krabben op ongewenste plekken. Katten die stress ervaren, gaan vaak op veel verschillende plaatsen krabben (in tegenstelling tot territoriaal krabben, wat vaak op dezelfde plekken gedaan wordt). Veranderingen in de omgeving of andere katten kunnen stress en frustratie veroorzaken. Door te krabben kunnen katten ontladen van deze spanning of frustratie.

Meer dan de helft van de katten die op ongewenste plekken krabben hebben wel een krabpaal tot hun beschikking, maar gebruiken deze (tot grote ergernis van de eigenaar) niet. Er zijn verschillende factoren die meespelen of een kat een krabpaal wel of niet gebruikt.

Size does matter! Als een kat krabt, moet hij zich helemaal kunnen uitstrekken. Bij een te kleine krabpaal kan dit niet, waardoor de krabpaal niet of minder gebruikt zal worden. Kies daarom een krappaal die hoog en stabiel genoeg is om de kracht van het krabben te kunnen weerstaan. We willen namelijk niet dat de krabpaal omvalt als de kat eraan krabt. Ook de plek waar de krabpaal staat is van groot belang. De krabpaal moet makkelijk te bereiken zijn. Een verdoemhoekje in de gang met de kinderwagen ervoor is niet erg toegankelijk. Dicht bij slaapplaatsen, in/uitgangen of bij de plek waar ongewenst krabgedrag plaats vindt is beter. Sommige katten hebben een voorkeur voor verticaal krabben (bijv. krabpaal), andere aan horizontaal krabben (bijv. deurmat). Houdt hier dus rekening mee. Bij meerdere katten zorg je minimaal voor 1 krabpaal per kat in huis. Meerdere krabplekjes is altijd beter en de kans dat het mis zal gaan wordt hierdoor aanzienlijk kleiner.

Maar wat als het dan toch mis gaat? Er een nieuw product op de markt waardoor katten gaan krabben waar het moet: FELISCRATCH by FELIWAY®. Het verplaatst krabben van een ongewenste plek naar een gewenste plek en het voorkomt ongewenst krabben als een nieuwe kat of kitten in huis komt. Het heeft een 3-voudige werking: het bevat kattenkruid (geur), een blauwe kleurstof (visuele aantrekking) en het pootjesferomoon(Feline Interdigital Semiochemical). Dit alles zorgt ervoor dat de kat zijn eigen feromonen op de krabpaal aanbrengt en blijft gebruiken.

(Het is verstandig om FELISCRATCH by FELIWAY® te combineren met FELIWAY® CLASSIC, indien er sprake is van stress gerelateerd krabben.)

Nieuwsgierig geworden? Kijk dan op www.feliway.com of vraag bij uw dierenarts of dierenspeciaalzaak om meer informatie!

Even voorstellen: Hallo, ik ben Tineke de Wit. Dieren hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Ik ben momenteel trotse bezitter van de twee leukste en gezelligste Britse Kortharen genaamd Eddy en Pelly.

Sinds april 2016 ben ik werkzaam bij Ceva Santé Animale als Product Promotor van Feliway en Adaptil. Ik bezoek dierenwinkels en andere bedrijven die met Feliway en Adaptil werken om ondersteuning te bieden. Ik ben de persoon die vragen beantwoord, producttrainingen geeft aan personeel, of voorlichting geeft op open dagen. Een leuke, uitdagende baan, waarbij gezondheid en welzijn van dieren centraal staat.