En toch gaat het wel eens mis. Sommige katten gaan ineens langs de bak plassen of erger nog gaan je sproeien bij de deurmat of legen hun blaas op je bankstel of dekbek. Maar waarom dan?
Dit ongelukje is een boodschap van je kat zij kan immers niet praten om je iets duidelijk te maken. Deze boodschap kan 2 kanten op. Of je kunt het zelf oplossen met de tips uit dit blog of je moet een afspraakje maken bij een dierenarts om te kijken of pijn de reden kan zijn. Maar laten we niet op de zaken vooruitlopen want grote kans dat je kat zijn behoefte wel weer op de bak gaat doen als je je houdt aan deze 7 tips.
1) Voldoende kattenbakken in huis
Zorg in huis voor het aantal katten + 1, de zogenaamde N+1 regel. Deze regel geldt niet alleen overigens niet alleen voor het aantal kattenbakken in huis maar voor alle noodzakelijke bronnen zoals ook ligplekjes, uitkijkplekken, krabpalen etc (maar dat terzijde).
Waarom heb je dan die extra bak nodig? Katten doen hun kleine en grote boodschap het liefst niet op dezelfde bak en al helemaal niet op een al gebruikte bak. Dit speelt onzindelijkheid in de hand.
We maken het nog een stapje moeilijker. Heb je meerdere sociale groepen in huis, houdt dan N+1 aan per groep. Wat een sociale groep is? Een groep katten die elkaar leuk vinden, samen slapen, spelen, elkaar liggen en zo goed als nooit blazen naar elkaar. Doen je katten dit niet samen dan leven ze dus niet in dezelfde sociale groep en willen ze daarmee hun leefgebied en bronnen, dus ook de kattenbak, bij voorkeur niet delen.
Het kan dus zijn dat je 6 katten hebt die in 3 sociale groepen leven en dus 4 kattenbakken nodig hebt. Zijn er dan alsnog onzindelijkheidsproblemen? Ga dan terug naar de originele N+1 regel en zet 7 kattenbakken in huis.
Belangrijk dan nog is te weten dat je dat deze kattenbakken op verschillende plaatsen in huis moet zetten. Meerdere kattenbakken langs elkaar tellen als 1 bak! Zorg dus voor kattenbakken in verschillende kamers, en liever nog op verschillende verdiepingen van je huis.
2) Een goede bodem
Zorg voor een goede laag kattenbakgrind zodat je kat zijn ontlasting goed kan begraven. En als mooie bijkomstigheid wordt de bak niet zo snel vies.
Om te bepalen welke kattengrit het beste gebruikt kan worden in de bak gaan we even terug in de tijd. Katten komen van de Savannah het is daarom dat ze ook het liefst op fijn grind gaat wat zoveel mogelijk op woestijnzand lijkt en niet ruikt.
Goed om te weten: Houtkorrels, grove (lekker) ruikende korrels en silicaat leveren de meeste onzindelijkheidsproblemen op!
3) Een grote kattenbak
Zorg voor een grote bak zodat je kat in ieder geval zijn kont goed kan keren. De bak moet minimaal 1,5 keer de kat zijn dus hierbij blijkt al snel dat de meeste kattenbakken te klein zijn. Ga dus bij voorbaat al direct voor een XL kattenbak.
4) Vermijd deksels en deurtjes
Een kat zit niet graag opgesloten gebruik daarom een bak zonder deksel. Zo kan hij lekker rondkijken en weet hij dat hij niet belaagd kan worden. Daarbij zit hij ook niet in zijn eigen vieze luchtje.
Wil je per se toch een bak met deksel? Zorg dan dat deze zo groot mogelijk is, hoe hoger hoe beter. En loos dan in ieder geval het deurtje. Dat is een extra drempel om erin te gaan omdat je kat dit niet prettig vindt voelen op zijn rug met gevoelige vachtje. Waarom zou je dat deurtje überhaupt nodig hebben? Voor de geur? Dan snel door met punt 5!
5) Goed schoon
De kattenbak moet dagelijks schoon gemaakt worden. Jij zit toch ook niet graag op een wc die niet doorgespoeld is? Zet er een litterlocker langs, dan is het zo gepiept! Een Litter Locker is vergelijkbaar met een luieremmer voor baby’s. Het is een soort prullenbak met daarin een plastic zak (navul cassette) die je luchtdicht afsluit met een schuifje aan de zijkant. Zo kun je iedere dag, of zelfs meerdere keren per dag, de ontlasting erin doen, sluit je hem geurdicht weer af en leeg je hem eens in de zoveel tijd. Scheelt je een hoop gesjouw met zakjes dus tijd en is ook nog eens veel beter voor het milieu. En extra handig, aan de zijkant van de locker zit een vakje voor het kattenbakschepje dus die heb je ook altijd bij de hand. Geen enkele reden meer om dat verse poepje er niet snel even uit te scheppen.
6) Fanatieke graver
Is je kat een fanatieke graver en vind je overal om de kattenbak nog grind terug? Zorg dan voor een bak met hoge randen. Of beter nog kies niet voor een originele kattenbak maar voor een ronde rubberen wasmand of een plastic opbergbox, je kent ze wel van Curver of Ikea. Met een hoge rand van wel 35 cm vliegt er zeker geen grind meer uit de bak.
7) Houd rekening met de leeftijd
Heb je een kitten in huis of juist een oudje? Zorg dan voor een bak met een lage instap of liever nog 2 instapplekken.
Heb je alle kattenbakregels op orde? En plast ze nog steeds langs de bak? Dan is het tijd voor optie 2: ‘De dierenarts’. Maak een afspraak voor in ieder geval een klinische keuring met aanvullend onderzoek (in ieder geval een urineonderzoek maar liever nog ook een bloedonderzoek) en als het goed is wordt de oorzaak van het gedragsprobleem snel duidelijk. Wanneer je deze oorzaak op kunt lossen en je hebt alle kattenbakregels op orde zal het plasprobleem als sneeuw voor de zon verdwijnen.
Dit blog is geschreven na het volgen van de Happy Cats Bootcamp van Felinova. Heb jij een kat met een gedragsprobleem en wil jij weten wat je eraan kunt doen? Lees dan de I love happy cats boeken of doe mee met de bootcamp en leer hoe jij ook van jouw kat een happy cat kunt maken.