Een klitvrije kat, zo doe je dat!

De uitzondering op de regel

Er zijn vele uitzonderingen op de regel te bedenken waarom klitten kunnen ontstaan.

  • ‘Uit de hooiberg’- of flessenkittens – Hoe schattig is het als je zo’n super klein kitten van 7 weken als nieuwe huisgenoot krijgt. Maar besef je dat dit kleine bolletje wol wel kan overleven zonder moeder maar nog zoveel moet leren. Onder andere het wassen. Natuurlijk kunnen kittens zich al wassen bij de geboorte maar de techniek moet nog flink gefinetuned worden. Dit leren zij van hun moeder. Daarom is het zaak om kittens niet met 7 weken zoals de wet toestaat maar met 12 of beter nog met 16 weken pas in huis te nemen. Dit voorkomt zowel vacht- als gedragsproblemen.
  • Stress- Katten zijn van nature gewoontedieren welke nogal snel stress hebben. Wanneer stress optreedt bij een nieuwe huisgenoot, een vakantie of tijdens de jaarwisseling zal je kat stoppen met wassen. Normaal gesproken wast een kat zich 3 uur, in kleine periodes, gedurende de dag. Stopt zij hiermee dan zal de vacht in no time gaan klitten en is er een probleem geboren.
  • Overgewicht – Te dikke katten krijgen het simpelweg niet meer voor elkaar om hun hele lijf te wassen. De bocht die zij moeten maken om bij hun billen te komen is niet meer te doen. Daarom zie je bij dikke katten de problemen het eerste optreden bij de billen en op het midden van de rug.
  • Senioren – Katten ouder dan 7 noemen wij al senior. Ook al kan een kat wel 20 jaar oud worden vanaf deze leeftijd komen de eerste ouderdomskwaaltjes toch echt naar boven. En deze kwaaltjes zoals nierproblemen maar ook artrose zorgen ervoor dat je kat niet lekker in haar vel zit en zal stoppen met wassen. Zorg ervoor dat je bij katjes van 7 + minimaal 1 keer per jaar een seniorencheck laat uitvoeren waarbij naast de normale check ook onder andere bloed, urine, de bloeddruk en de schildklier worden getest. Katten zijn meesters in het verbergen van pijn, dus ook al geeft je kat niets aan dat betekent niet dat zij nergens last van heeft!
  • Extreme modellen – Denk hierbij aan kattenrassen die in de loop der jaren zo gefokt zijn op uiterlijke kenmerken dat het natuurlijke stukje kat eruit is verdwenen. Zo hebben we de Pers die met haar enorme vacht en korte snuit en nek het simpelweg niet meer voor elkaar krijgt om zichzelf te wassen. Maar denk ook eens aan de Britse korthaar (of erger nog langhaar) die met haar chubby bouw, zoals dat zo mooi genoemd wordt, van nature al zo breed lijvig is dat zij zelfs zonder overgewicht haar haren niet bij kan houden.

 

Begin met de oorzaak

Wanneer je kijkt naar bovenste uitzonderingen is het logisch dat je bij problemen met de vacht van je kat je kat in een hokje gaat plaatsen. Welke van de uitzonderingen hoort bij jouw kat en wat kan je eraan doen? De senioren neem je mee naar de dierenarts voor een uitgebreide seniorencheck, de dikke kat moet op dieet, en bij de stresskip ga je al dan niet met hulp van een kattengedragstherapeut op zoek naar de oorzaak van de stress. Bij de overige 2 uitzonderingen wordt het echter lastig. Het te vroeg weghalen van het kitten bij haar moeder is niet meer terug te draaien net zoals het extreme model. Vooruit enige uitzondering je Brit nauwlettend op gewicht houden scheelt al veel. Ondertussen kun jij je kat een handje helpen met haar vachtje.

 

Borstelen wat de klok slaat?

Hoe pakken we dat aan, dat helpen? Borstelen hoor ik je denken maar wist je dat het klakkeloos borstelen van je kat grote problemen kan veroorzaken! Als je je kat wil helpen is het heel belangrijk dat je weet waar je mee bezig bent want voor je het weet heb je de haargroeicyclus in de war geschopt en ben je nog verder van huis. Van klakkeloos borstelen wordt haar namelijk klitgevoeliger, minder mooi van kleur en kan je kat zelfs in een permanente rui raken!

Het lijkt zo makkelijk, je pakt een kam haalt hem door de vacht en haalt er bossen met haar uit, wol welteverstaan. Deze wol wordt door ons vaak gezien als het kwaad. Deze wol vliegt in bossen door je huis, kleeft aan je nieuwe zwarte broek, hangt in je gordijnen en ga zo maar door. Dus hoe fijn is het als je van deze wol af bent. Dan zal ik je vast uit de droom helpen, je komt nooit van dit wol af. Sterker nog hoe meer je gaat kammen hoe meer wol je gaat krijgen. Ondanks dat de theorie onder dit alles behoorlijk uitgebreid is zal ik het je proberen uit te leggen in Jip en Janneke taal.

Het haar van een kat zit los. Wanneer je kat door een prikstruik loopt blijft er een plukje haar hangen, poeslief loopt verder en je ziet er niets van. Wanneer een vrouw onder een struik door loopt blijft zij hangen want ons haar is niet gemaakt om los te laten. Het feit dat een kat haren kan offeren is erg handig in gevecht maar het betekend niet dat deze haren eruit moeten. Sterker nog de kat heeft deze wolvacht niet alleen voor het mooie uiterlijk maar ook voor beschermering. Denk maar eens aan de zon maar ook aan ziekteverwekkers die binnen willen dringen. Maar zeer zeker ook ter isolatie. Hoewel de vachten van onze kat er dik en dus warm lijken in de zomer niets is minder waar. De vacht werkt isolerend, net zoals de dubbele laag van een thermoskan, in de winter houdt hij kou buiten en in de zomer de warmte buiten. Ideaal!

Tenminste wanneer je de vacht van je kat in zijn waarde laat. Wanneer je wekelijks bossen haar uitborstelt is de vacht niet meer intact en vallen al deze functies weg. Je kat heeft geen bescherming meer tegen de zon waardoor zij in no time verbrand, krijgt het veel te heet of te koud en is veel gevoeliger voor ziekteverwekkers. Want naast dat de vacht beschadigd is geraakt is de huid dit zeer zeker ook. Dit geldt overigens ook wanneer je je kat laat plukken of ontwollen!

 

Maar wat dan wel?

Klakkeloos borstelen dus niet, ondanks dat in ‘de boeken’ staat dat je een Ragdoll, Maine Coon of Noorse Boskat iedere week gekamd moet worden is dit niet de oplossing. Beter had er gestaan dat de vacht iedere week gecontroleerd moest worden. En eigenlijk is dit nog niet helemaal waar want de frequenties van de vachtcontroles hangt heel erg af van welk seizoen het is. Maar terug naar de vachtcontrole. Bij de vachtcontrole zorg je ervoor dat je met je vingers door de vacht voelt en zo beginnende klitjes opspoort. Deze klitjes, die je door regelmatige controle nog vindt als ze klein zijn, pluis je met je vingers uit elkaar. Hierbij maak je misbruik van het feit dat kattenhaar gemaakt is om los te laten. Met wat druk op de huid pluis je met 2 vingers de klitten haartje voor haartje uit elkaar tussen de klit een de huid in. Zijn de klitten al wat groter, of ben je simpelweg niet zo handig met je vingers, gebruik hiervoor dan het grove gedeelte van een combikam. Daar waar de fijngetande kammen, die in menig huishouden te vinden zijn, over de klitten heen gaan komt deze grof getande kam wel diep in de vacht bij de wortel van de klit om het zo maar te zeggen. Wederom met wat druk op de huid peuter je met de bovenste 2 tanden van de kam de haartjes uit de klit, en klaar is kees. Vooruit je mag de kam nog een keer met een losse beweging door de vacht halen maar that’s it.

Kortom:

  • Controleer je kat regelmatig en pak klitjes aan wanneer ze nog te behappen zijn.
  • Gebruik een combikam of grove kam zonder handvat met stompe tanden.
  • Kam niet zomaar een willekeurige plek waar geen klitten zitten, preventief kammen heeft geen zin.
  • Kam niet om zoveel mogelijk haar te verwijderen, dit werkt alleen maar averechts. De rui zal versneld worden waardoor je langhaar niet 1 wolhaarrui per jaar heeft en je korthaar 2 maar kan je kat in permanente rui raken. Deze rui kun je herstellen naar een natuurlijk patroon maar dat kost erg veel geduld.

Ben je benieuwd in met welke basisregels je de vacht van je kat met zo min mogelijk werk in conditie houdt? Wat de verschillende seizoen voor vachtproblemen met zich meebrengen? Waarom werken met een grove kam een must is en alle ontklitters en ontwollers in de kliko moeten? En natuurlijk hoe je de borstelbeurt van je kat tot een feestje maakt in plaats van tot een gevecht? Je leest het in het e-book: ‘Klitvrije kat, zo doe je dat!’