Tip 1: Klimmen en klauteren
Katten zijn echte boomklimmers. Helaas hebben wij geen bomen in huis wel gordijnen maar daar hebben we natuurlijk liever dat ze niet in klimmen. Een goede vervanger voor bomen in huis zijn hoge plekjes in of op je kasten. Maak wat plekjes vrij, kijk waar jouw kat graag gaat zitten en houd deze plekjes voortaan vrij.
Tip 2: Maak een speelgoedkoffer
Pak een koffer, doos, mand of pot (wat dan ook als je het maar luchtdicht af kunt sluiten) en vul deze met allemaal verschillende soorten speelgoed, balletjes, muisjes, hengels, veren je kan het zo gek niet bedenken. Pak vervolgens een oude nylonsok, doe daar wat Catnip in en naai hem dicht, Doe deze sok in de speelkoffer zodat de speeltjes een uitdagende geur houden. Waarom de sok? Deze voorkomt dat alle speeltjes vol kruid hangen waardoor vervolgens je hele huis onder het kruid ligt. Omdat katten prooigewenning kennen is het aan te raden je kat iedere dag een paar verse speeltjes te geven. Je bergt dan de ‘oude’ weer op en zo houd je het leuk.
Tip 3: Natural High
Is jouw kat geen fan van kattenkruid? Dat is niet gek. Want wist je dat het genetisch bepaald is of je kat wel of niet van kattenkruid houdt? Ca 60% reageert erop terwijl de rest er zijn neus voor ophaalt.
Dit betekent echter niet dat geurverrijking niets voor jouw kat is. Probeer dan eens Valeriaan, Silver Vein, Matatabi stokjes, lavendel of munt. Of wellicht mixjes van dit alles. Iedere kat heeft een andere voorkeur. Sowieso is het goed om eens te wisselen dat houdt het spannend. Dus leef je uit en maak speelkoffers met verschillende geurtjes.
Goed om te weten: Kattenkruid werkt opwekkend. Is je kat gestrest gebruik dan geen kattenkruid want we willen hem dan juist kalmeren.
Ook Valeriaan werkt opwekkend maar enkel aan het begin van het spel daarna werkt het juist rustgevend. Een topproduct dus voor katten die in een wat langer durende stressvolle situatie zitten.
Tip 4: Overweeg een vriendje
Ondanks het feit dat katten van nature sociale jagers zijn betekent dat niet dat ze niet sociaal kunnen zijn tegen soortgenootjes. Echter is het zo dat sommige katten niets van andere moeten hebben maar de andere groep is daarentegen supersociaal.
Is jouw kat sociaal maar alleen bij jou thuis? Overweeg dan een kattenvriendje te adopteren. Match deze 2 dan op karakter en leeftijd. Laat jouw kat, dus in principe kiezen het wordt immers haar vriendje kat. Let op dit kiezen gebeurt niet door de 2 katjes letterlijk bij elkaar te zetten. De kans is groot dat het mis gaat en zijn ze eenmaal gebotst dan is dit vrijwel nooit meer goed te krijgen.
Komt er een nieuw katje in huis zorg dan voor een geleidelijke introductie. Benieuwd hoe je deze goed in elkaar steekt sla er dan eens de Happy Cats boeken op na. Of doe mee met de Happy Cats Bootcamp en dompel je onder in de katteninfo voor de beste start voor jouw katjes.
Goed om te weten. Een goede geleidelijke introductie duurt enkele dagen bij 2 kittens maar kan wel 2-4 weken duren bij volwassen katten. Geleidelijk betekent dus zeker niet een dagje apart zetten!
Tip 5: Ga op jacht
Katten zijn jagers. Aangezien er voor een binnenkat weinig te jagen is behalve dan die ene vlieg moet jij ervoor zorgen dat er wat te jagen valt. Speel daarom jachtspelletjes met haar. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een hengel met veren. De Purrs hengels hebben niet van echt te onderscheiden prooien. Laat je kat eerst jagen en sluit af met een vangst. Je kat moet de prooi uiteindelijk kunnen vangen, bijten, likken en ‘doodtrappelen’
Is jouw kat niet van de veren? Geen probleem, het assortiment van Purrs bestaat uit verschillende soorten prooien. Test wat jouw katje leuk vindt want wellicht wordt ze wel wilt van een konijnenbontje.
Bonustip!
Wordt de spanning iets te dan verstopt je kat zich graag even om bij zinnen te komen. Zorg daarom voor verstopplekjes op de grond waarin je kat even kan schuilen en simpelweg even kan bedenken wat hij gaat doen zijn welkom. Denk hierbij aan dozen of manden waarin je kat weg kan kruipen achter de wanden. Als zij jou niet ziet zie jij haar ook niet toch?
Dit blog is geschreven na het volgen van de Happy Cats Bootcamp van Felinova. Heb jij een kat met een gedragsprobleem en wil jij weten wat je eraan kunt doen? Lees dan de I love happy cats boeken of doe mee met de bootcamp en leer hoe jij ook van jouw kat een happy cat kunt maken.