Het ontstaan van de haarbal
We beginnen bij het begin. Hoe ontstaat een haarbal ontstaat? Je kat krijgt haar binnen tijdens zijn dagelijkse wassessie en dit haar hoopt zich op in de maag. Omdat je kat zich gelukkig geen drie uur aan een stuk wast, maar dit verspreid over heel veel kleine poetsmomentjes op de dag komen er geen grote hoeveelheden haar ineens binnen. Naast de haren die zich verzamelen in het kleine maagje, wat slechts de grote van een kippenei heeft, komen er gedurende de dag ook kleine porties eten binnen. Denk maar eens aan de vogels, kikkers, muizen en insecten die je kat heerlijk verorbert. Deze geweldige prooien zit boordevol onverteerbare skeletdeeltjes, tandjes, nagels en chitinepantsers die de rondzwervende haren in de maag aanhaakpunten bieden om de maag gecontroleerd weer te verlaten. Door de vele eetmomenten op de dag zal de spijsvertering de hele dag doorgaan en blijven maag en darmen beschermd tegen vervelende verstoppingen.
Muizen, konijen, vogels? Dat eet mijn kat niet.
Ik hoor je al denken: ‘Maar mijn kat eet helemaal geen natuurlijke prooien meer?’. Correct, tenminste mijn katten doen dat niet. Nou vooruit Google is een kei in het vangen van insecten en eet deze dan ook graag op, waardoor zij in ieder geval voorzien is van een chitinepantser in haar maag wat weer wat haren af kan voeren. Maar de muizen, salamanders, konijnen en vogels die ze vangt brengt ze alleen maar binnen en laat ze verder voor wat ze zijn.
Onze (vooral) binnen levende katten zijn overgeleverd aan wat wij hen geven. In veel gevallen zijn dit brokjes zonder botjes en skeletjes. Blikjes of zakjes natvoer, netjes fijngemalen en wederom zonder harde stukjes. Waar blijft toch die fabrikant die het aandurft om muizen en vogeltjes in blikvorm te leveren. En dan vaak ook nog in gecontroleerde porties op uur en tijd. Deze grote porties die vol smaak worden verorberd komen in de maag aan waar een matje haar, wat daar gedurende de dag verzameld heeft, voor de uitgang naar de dunne darm ligt. Dit matje is zo groot geworden dat het de dunne darm niet meer in kan en verspert simpelweg de uitgang. Waardoor je kat zal gaan proberen om te gaan braken, vaak door het eten van gras. En ja hoor, daar is dan de haarbal, of liever gezegd de haarsigaar. Vaak niet op je tegelvloer maar liever op een lekkere stoffige ondergrond.
Vlekken in je vloerkleed
Wil je deze vlekken in je vloerkleed voorkomen? En beter nog, ervoor zorgen dat er geen verstoppingen meer volgen van haren die stiekem toch de dunne darm in zijn gekomen, maar de weg naar buiten nooit halen zorg dan in ieder geval voor veel voermomenten op de dag. Door het onbeperkt aanbieden van kattenvoer kan je kat zelf bepalen wanneer zij eet. Vaak wordt gedacht dat katten dan gaan overeten, dit is echter niet altijd zo. Gelukkig maar, want overeten is net als bij mensen vaak een emotie. Ook hiervoor zijn oplossing maar deze kun je beter met een kattengedragstherapeut bespreken.
Enkele tips die ik je kan geven zijn alvast de volgende:
- Voerspeeltjes
Voer je kat in voerspeeltjes waardoor zij niet zal schrokken en ook nog is actief is tijdens het eten. Ook activiteit komt de spijsvertering ten goede. Leuke voerpuzzels vind je onder andere bij Kattenspullen.be . - Onbeperkt voeren
Kan je kat niet omgaan met een onbeperkte voergift? Verdeel de voermomenten dan over zoveel mogelijk tijdstippen op een dag. En ja hoor, dit is ook weggelegd voor de werkende mens! Bijvoorbeeld om 6.00 uur als je opstaat, om 8.00 uur voordat je naar je werk vertrekt, om 18.00 uur wanneer je thuiskomt. Om 20.00 uur wanneer je klaar bent met eten en nog een portie om 23.00 uur wanneer je naar bed gaat. Op deze manier alleen al heb je al 5 voermomenten op een dag gemaakt. Of gebruik een voercomputer. Bijvoorbeeld deze Trixie voerautomaat, waar je wel zes porties in kwijt kunt. - Een snelle en een langzame eter
Heb je meerdere katten die je gecontroleerd wil voeren maar wil je niet heel de dag als scheidsrechter bezig zijn? Denk dan eens aan deze geweldige Sureflap Microchip voerbak, die werkt op de microchip die je kat toch al in zijn nek heeft. Ook ideaal wanneer je een kat hebt die op speciaal dieet staat, zodat je dit dure dieetvoer niet aan al je katten hoeft te verstrekken. - Gluten zijn belangrijk
Let erop dat je voeding gluten bevat. Gluten, die vaak als slecht worden aan gezien, zorgen voor een goede darmvulling. Ze nemen water op, en houden dat vast waardoor het darmvolume toeneemt. Hierdoor zorgen ze dat er voldoende vocht aanwezig blijft tussen het voer en de haren in de maag. Het spreekt voor zich dat een vochtige massa makkelijker door de darmen zal vloeien dan een ingedroogde massa.
Ik weet dat ik vooral met het gluten verhaal de spreekwoordelijke knuppel in het hoenderhok gooi. Nu ik dan toch bezig ben gooi ik er dan nog gelijk even de blogs: ‘De zin en onzin van speciale voeding’ en ‘Weet wat je kat eet’ erachteraan die ik schreef na een lezing over kattenvoeding van Dr. Esther Plantinga.
Verstrek, vooral in periodes van rui, voer of supplementen die de afvoer van haren vergemakkelijken.
Denk hierbij aan:
- Anti haarbal brokjes, bijvoorbeeld de Royal Canin Hair & Skin Care Toen ik startte met deze voeding merkte ik aanzienlijk verschil in de haarballen. Helaas kan ik deze brok nu niet meer gebruiken omdat deze te vet is voor mijn gesteriliseerde poezen. Gelukkig zijn er nog voldoende alternatieven op de markt.
- Anti haarbal snoepjes en snacks. Zoals deze geweldige pasta van MiaMor die zelfs mij kieskeurige pietlutten die eigenlijk geen natvoer lusten heel erg lekker vinden. of de Whiskas anti hairbal snoepjes die ik erg vaak voorbij zie komen in het kattenhotel.
- Of verstrek je kat een antihaarbal pasta. Hoewel deze pasta’s ook te koop zijn in de dierenwinkel gaat mijn voorkeur uit naar de variant van de dierenarts Lax-a-past .Volgens de verpakking zou je je kat dit wekelijks moeten geven. Maar mijn eigen ervaring is dat als je het een paar dagen op rij geeft in de ruiperiode, wanneer je juist verstoppingen verwacht door die bossen haar die ineens loskomen, dit voldoende is.
Laat je kat jagen
- Vangt zij een prooi en wil ze hem opeten laat hem dan vooral zijn gang gaan. De botjes, veertjes en pantsers zullen veel goed doen binnen.
- Geen of te weinig natuurlijke prooien in je huis of tuin? Biedt je katten dan eens een portie krekels aan. Deze kun je halen in de dierenwinkel en bieden je katten een leuk jachtspel en daarbij ook een lekkere en vooral gezonde snack.
Ik ben benieuwd of jij met deze tips haarballen in huis kunt voorkomen. Heb jij nog extra tips? Deel ze dan graag onder deze post.
Wil jij je nog verder verdiepen in deze interessante materie? Lees dan het artikel: ‘Haren uitbraken is niet normaal. Ze uitpoepen wel.’ van Jet Bijen- Veldhoen in een editie van het KGA magazine.