Artikel: Met de handen in het haar

* Goed om te weten: Dit artikel is voornamelijk geschreven ter informatie voor personeel van dierenwinkels*

Om te begrijpen hoe vachtproblemen ontstaan, is het goed om te weten hoe de vachtgroeicyclus werkt. Want wat voor vacht een dier ook heeft: voor alle vachten geldt dat er een vaste cyclus is die de haren doorlopen. Kort samengevat ziet een cyclus voor een (half)langharige kat – de vachtsoort waarbij de meeste klitten ontstaan – er zo uit: de wolvacht ruit in de lente, het dekhaar in de zomer; in de herfst is de vacht gewisseld en in de winter is de vacht in rust.

Er zijn dus twee ruiperiodes die problemen op kunnen leveren voor de klant: in de lente het wolhaar en in de zomer de dekharen. Goed om te weten is dat de eigenaar van de langharige kat enkel last heeft van de wolhaarrui. De dekharen worden namelijk opgelikt door de kat dus deze vindt de eigenaar niet in huis. Bij de korthaar is het juist andersom: de wolharen worden opgelikt door de kat, maar de dekhaartjes zijn zo kort en stekelig dat ze meteen uit de vacht vallen en daardoor in huis overlast veroorzaken.

Het wolhaar bij de langharige kat kan echter wel weer andere problemen geven, maar dit keer voor de kat zelf. Ondanks dat katten eigenlijk hun eigen vachten zouden moeten kunnen bijhouden, kan de grote hoeveelheid wolhaar toch klitten. Dat gebeurt vooral in de winter en in het voorjaar. Daarom hebben sommige katten hulp nodig en deze kattenbaasjes tref jij waarschijnlijk in de winkel. Met de volgende stappen zorg jij ervoor dat jouw klant tevreden naar huis gaat, natuurlijk met wat borstels uit jouw assortiment.

Stap 1 
Maak eigenaren bewust van de gevaren die op de loer liggen

Leg je klanten uit hoe de vachtcyclus werkt. Zo leren ze dat ieder seizoen een andere benadering nodig heeft. Benadruk dat een vacht in rust geen rust voor de eigenaar betekent. Integendeel: vooral aan het einde van de winter – de periode waar we nu in zitten – is het heel erg belangrijk om dagelijks vachtcontroles met de vingers of met een grove kam uit te voeren.

Stap 2
Zorg voor het juiste borstelmateriaal met instructies  

Zorg ervoor dat je klant voor de juiste actie het juiste materiaal heeft. Zo verwijder je kleine klitjes makkelijk vanaf de huid met je vingers of met de combikam. Bij grotere klitten die niet meer met een paar keer losjes kammen of plukken te verwijderen zijn, zit er niets anders op dan scheren. Gebruik nooit ontklitgereedschappen met mesjes: dit beschadigt niet alleen de vacht, maar doet ook pijn. Van de pijn leert een kat dat kammen niet fijn is waardoor verdere vachtverzorging een ramp gaat worden. Verkoop deze klanten beter een goede kattentondeuse.

Let daarbij op de volgende punten:

  • Verkoop een klein handzaam model. Zo kan er gericht gewerkt worden.
  • Het is belangrijk dat de tondeuse zo geruisloos mogelijk werkt. Katten houden niet van luide rammelende tondeuses.
  • Zorg voor een 1 mm-scheerkop en vermijd opzetkammen.
  • Verkoop een model dat geschikt is voor kattenvachten. Maar al te vaak zie ik tondeuses voorbijkomen die het niet voor elkaar krijgen om door de wollige kattenvacht te gaan. Omdat klanten willen dat het werkt, gaan ze duwen en trekken met het apparaat met alle gevolgen van dien.

Hoewel scheren altijd veiliger is dan knippen, betekent dit niet dat het niet fout kan gaan. Zorg daarom dat je je klant tips meegeeft om veilig te scheren. Zitten er heel veel klitten in de vacht of is de vacht vervilt? Raad de klant dan altijd aan om het door een professional op te laten lossen. Dit kan een leek simpelweg niet aan.

Doorkammen van de vacht 

Preventief kammen van de vacht werkt niet. Als jij ’s avonds je haar in model kamt zul je het in de ochtend opnieuw moeten doen. Dat is een goed punt om te onthouden. Dat betekent niet dat je de vacht niet mag kammen. De stukken rondom de klitten mogen best een keer losjes, laag voor laag, doorgekamd worden, maar denk hierbij aan maximaal één keer per week in de moeilijke tijden van het jaar.

De rui  

In de lente vallen alle versleten wolharen een voor een uit. Vaak tot ongenoegen van je klant die hierdoor als een gek aan het borstelen gaat. Maar dit is echt een no-go. Zorg ervoor dat je je klanten duidelijk maakt dat kammen nooit de oplossing is voor de rui. Dat kattenhaar los zit, betekent niet meteen dat het eruit moet. Juist niet. Maar door dat losse haar kam je er, zonder er al te veel moeite voor te doen, veel wolharen uit. De rui moet zes tot acht weken duren. Kamt jouw klant veel, dan zal de rui versnellen, maar daardoor is de cyclus eerder rond. Hierdoor zal hun langhaarkat niet één keer in het jaar ruien, maar vaker. En bij het blijven kammen, kan de kat zelfs in permanente rui gaan.

Ga niet kammen om te kammen. Help de kat alleen wanneer hij het echt zelf niet meer aankan. 

Wil je klant dan toch iets met die losse haren? Laat ze de kat dan aaien met een handschoen van microvezel. Deze vezel bootst de kattentong na en zorgt er dus voor dat je geen haar uittrekt dat nog net niet los zat. Wanneer je deze handschoen vochtig maakt met lauwwarm water, veeg je de echt losse haren van de vacht en verzamel je deze meteen in de handschoen. Ook al gebeurt dit dagelijks, dan nog wordt de kattenvacht niet beschadigd.

Een extra optie zou zijn één keer per week dansen over de vacht met een slickerborsteltje met zachte pinnetjes. Let op: ‘dansen’. Dus niet keer op keer door de vacht kammen maar alleen losjes dansen om echt alleen dat losse laagje haar te verwijderen.

Tot slot nog een extra tip voor je assortiment: vergeet de kledingborstels en -rollers niet. Een klant die in je zaak staat met de intentie om met een borstel het verhaarprobleem op te lossen, koopt ongetwijfeld iets voor het probleem wanneer blijkt dat de oorzaak niet zo makkelijk op te lossen is als hij dacht. Zorg ook voor haarbalpasta en snoepjes, want de rui gaat vaak gepaard met haarballen.

Benieuwd naar het orginele artikel waar je ook het deel van mijn collega Jessica Kremer – Frijling van Trimsalon Doggy Style kunt lezen. Klik hier