Anneleen: ‘Hebben katten last van de hitte?’
Els: ‘Verrassend genoeg hebben onze katten geen last van de hitte. Katten kunnen héél goed tegen extreme temperaturen, daar ze van nature savannedieren zijn. Hun ’thermoneutrale’ temperatuur, de temperatuur waarop ze zich comfortabel voelen, ligt tussen de 30 en de 38 graden Celsius. Dit wil zeggen dat katten zich het lekkerste in hun vel voelen wanneer het warmer is dan anders.’
Anneleen: ‘Daarom dat je kat dus lekker gaat zonnebaden, ze vindt dit heerlijk.’
Els: ’Hun lichaam is hier ook op aangepast. De vacht van de kat isoleert het lichaam op zo’n manier dat haar lichaamstemperatuur wordt bewaard. Daarom is het belangrijk om je kat niet te ‘ontwollen’, niet alleen omdat dit héél onnatuurlijk en onnodig is, maar ook omdat die ondervacht enorm van pas komt tijdens warme temperaturen.
Helaas zijn er nog veel kattentrimmers en eigenaars die de onderwol van de kat uit de vacht halen omdat ze denken dat dat eruit moet. Dat is niet de bedoeling! Die ondervacht komt er gemakkelijk uit, want als je kat blijft vastzitten in een struikje, wil je niet dat ze zich pijn doet. Dat betekent echter niet dat die vacht eruit moet, of dat dit betekent dat je minder rui gaat hebben als alles eruit gaat. Integendeel, ontwollen betekent meer haren in huis omdat de cycli van de vacht verstoord zijn. Als we onze katten willen helpen in de hitte, blijven we van de vacht best af.’
Komt dit verhaal je bekend voor? Dat kan kloppen want dit is precies wat ik ten allen tijden verkondig en ook pagina’s lang heb omschreven in het boek: ‘Klitvrije kat, zo doe je dat!’ Dat is ook de reden dat Els me ooit uitnodigde als gastdocent vachtverzorging aan Odisee hogeschool in Sint Niklaas. Een mooie ervaring!
Anneleen: ‘Maar wat als ze nu écht last hebben?’
Els: ‘Als de kat het toch te warm heeft, dan hijgt ze. Breng haar dan onmiddellijk onder in een koelere ruimte en voorzie haar van veel water en wat natvoer. Hou hierbij extra rekening met ontwolde katten en naaktkatten die van nature geen bescherming hebben tegen warmte.’
Anneleen: ‘Wat wel doen?’
Els: ‘Je kan je kat ondersteunen om meer vocht binnen te krijgen tijdens deze temperaturen:
- Extra natvoer geven, daar zit meer vocht in dan droogvoer.
- Water en eten ver uit elkaar zetten, anders demotiveer je de kat zelfs om te drinken. Dit is iets dat je niet enkel bij warm weer doet, maar is een standaard advies.
- Extra waterkommen zetten (vooral ook buiten) met diameter +20cm.
- Ijsblokjes in de kommen doen naast het voorzien van gewoon water.
- Geef flessen- en gefilterd water, dat vinden ze lekkerder.’
Els: ‘Je kan ook andere maatregelen nemen zoals:
- Je kat haar vacht met een vochtig microvezeldoekje afwrijven. Het water verdampt en koelt het lichaam af. Ze zal haar vacht aflikken waardoor ze alweer meer vocht binnenkrijgt.
- De katten in het midden van de dag binnenhouden zodat ze niet blootgesteld worden aan de warmste temperaturen.
- Naaktkatten helemaal niet buitenlaten, tenzij van kop tot teen ingesmeerd en eventueel iets aan om hun lijfje te bedekken tegen het verbranden.
- Lage’ afkoelingsplekken voorzien buiten, die rond de 50 cm van de grond hangen, dat werkt voor de kat het beste.’
Anneleen: ‘Wat met oudere katten?’
Els: ‘Katten die wat ouder zijn, hebben sowieso meer zorg nodig maar niet meer dan anders omdat het warm weer is. Houd de kat haar gedrag extra in het oog voor plotse subtiele veranderingen, ga desnoods naar de dierenarts als je niet zeker bent.
Wij als professional raden aan om per 6 maanden een seniorcheck te doen omdat katten geen tot nauwelijks pijn laten zien en uit onderzoek blijkt dat 7 à 8 katten op de 10 ouder dan 10 jaar last kunnen hebben van kwaaltjes. Zorg ervoor dat ze genoeg vocht binnen heeft en dat ze vrije toegang heeft tot al haar veilige plekjes en belangrijke bronnen.’
En dat was het einde van de meer dan inspirerende mail die ik op de warmste dag van het jaar in mijn mailbox ontving. En zoals bij de meeste leerzame dingen zit je na al die leermomenten met nog meer vragen. Want waarom had ik dan ook weer besloten om katten boven de 25 graden niet meer bij mij op de trimtafel te willen hebben? Tijd om Els nog eens aan de mouw te trekken.
Waarom hijgen katten met warm weer?
Wendy: ‘Hoi Els, Mag ik je even lastigvallen in je zomervakantie? Want ik heb ven een vraagje naar aanleiding van de Catfluencer mail van Anneleen, en wel over dit stukje:
Verrassend genoeg hebben onze katten geen last van de hitte. Katten kunnen héél goed tegen extreme temperaturen, daar ze van nature savannedieren zijn. Hun ’thermoneutrale’ temperatuur, de temperatuur waarop ze zich comfortabel voelen, ligt tussen de 30 en de 38 graden Celsius, weet Els me te zeggen. Dit wil zeggen dat katten zich het lekkerste in hun vel voelen wanneer het warmer is dan anders.
Wat ik altijd heb geleerd is dat katten boven de 25 graden het lastiger krijgen om hun lichaamstemperatuur te regelen, buiten rust om welterverstaan. Daarom wil ik boven deze temperaturen geen katten in de trimsalon en ook niet in de auto. Voordat ik dit leerde trimde ik gestaag door in de zomer met allemaal katten die eerder lief waren maar nu verschrikkelijk boos. Ik heb dus met eigen ogen gezien dat dit het geval is. Ook heb ik het idee dat katten sneller hijgen met dit warme weer. Ik weet dat dit stress is en niet om hitte kwijt te raken maar toch valt me dit eerder op met warm weer.
Dus concreet, weet jij waarom katten eerder hijgen met warm weer? En hoe zit het dan precies dat katten boven de 25 graden eigenlijk met rust gelaten moeten worden?’
En gelukkig had ik in no time een passend antwoord op de mail
Els: ‘Hoi Wendy, met thermoneutrale zone wordt bedoeld dat er dan de minste ‘inspanningen’ geleverd moeten worden om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Binnenin de thermoneutrale zone heb je ook nog de comfortzone, de zone waarin een dier zich het meest comfortabel voelt. Wat die juist bij katten is, heb ik in de literatuur niet gevonden. Ik denk dat die 25°C verdergaat op een ouder onderzoek waarbij richtlijnen voor het houden van labodieren werden opgesteld. En op onze eigen comfortzone vermoedelijk
Het ding is wel: stress verhoogt het metabolisme, waardoor er meer warmte wordt aangemaakt die ze kwijt moeten. Dus je zit daar meteen in een hele andere situatie dan bij rustmetabolisme.’
Oke duidelijk, in principe hoeven we ons tijdens een hittegolf niet druk te maken om onze kat mits:
- Je kat geen stress heeft, denk hierbij aan stress in huis, maar ook in de auto, op vakantie of bij de dierenarts maar zeer zeker ook bij pijn. Katten die ziek zijn ondervinden daar zeer zeker ook stress van.
- Je kat een mooie vacht heeft die geen klitten heeft en niet ontwolt is.
- Je kat geen naaktkat of Sphynx is
- Je kat geen senior is.
Wat we dus wel moeten doen is zorgen dat juist in deze periode stress zoveel mogelijk voorkomen wordt. Het tropenrooster in de kattentrimsalon blijft dus gewoon van kracht boven de 25 graden. Ik trim dan enkel katten in de vroege ochtend.
Ook kun je bovenstaande tips van Els gebruiken als je kat toch echt last heeft van de kitten.