Iedere kattenliefhebber weet het: een gezonde, glanzende vacht is een teken van een gelukkige en verzorgde kat. Toch komt het vaak voor dat katten last krijgen van klitten in hun vacht. En laten we eerlijk zijn: een klitvrije kat is niet alleen prettiger voor de kat zelf, maar ook voor het baasje. Maar waarom ontstaan die klitten eigenlijk? Er zijn vele uitzonderingen op de regel te bedenken waarom klitten kunnen ontstaan. Lees even mee:
Uitzonderingsregel 1 ‘Uit de hooiberg’- of ‘flessen’- kittens
Hoe schattig is het om een piepklein kitten van zeven weken oud in huis te halen? Dat is natuurlijk onweerstaanbaar, maar besef goed dat zo’n kleintje nog veel moet leren. Een van de belangrijkste lessen die kittens van hun moeder meekrijgen, is hoe ze zichzelf moeten wassen. Hoewel kittens al van jongs af aan likbewegingen maken, is hun techniek in het begin verre van perfect. Ze leren de fijne kneepjes van het vak door hun moeder en nestgenootjes na te doen.
Wanneer een kitten te vroeg wordt weggehaald, bijvoorbeeld op zeven weken zoals wettelijk is toegestaan in Nederland, kan dit resulteren in zowel gedrags- als vachtproblemen. Een kitten dat niet goed heeft geleerd hoe ze zichzelf moet wassen, loopt een grotere kans op klitten. Daarom is het verstandig om kittens pas met twaalf of, beter nog, zestien weken in huis te nemen. Dit helpt niet alleen om vachtproblemen te voorkomen, maar zorgt er ook voor dat ze sociaal en emotioneel stabieler zijn.
Uitzonderingsregel 2 Stress
Katten zijn gewoontedieren en hebben een hekel aan verandering. Een nieuwe huisgenoot, een verhuizing, vuurwerk tijdens de jaarwisseling of zelfs een verandering in de routine van hun baasje kan voor flinke stress zorgen. En wanneer een kat gestrest is, kan ze stoppen met zichzelf te verzorgen.
Normaal gesproken wast een kat zich verspreid over de dag, maar als de stress toeslaat, kan dit patroon helemaal wegvallen. Het gevolg? Een vacht die binnen no-time in de klit raakt. Het is dus belangrijk om stressfactoren zo veel mogelijk te beperken en, indien nodig, ondersteuning te bieden met behulp van feromonen, aromatherapie of een kattengedragstherapeut.
Uitzonderingsregel 3 Overgewicht
Katten met overgewicht lopen niet alleen gezondheidsrisico’s, maar krijgen vaak ook te maken met vachtproblemen. Simpelweg omdat ze niet meer bij alle plekken op hun lichaam kunnen. Vooral de billen en de rug zijn vaak problematische zones. Het is dan ook niet gek dat juist bij dikke katten de eerste klitten rondom deze gebieden ontstaan.
De oplossing? Een gebalanceerd dieet en voldoende beweging. Door je kat op een gezond gewicht te houden, zorg je ervoor dat ze haar vachtverzorging op natuurlijke wijze kan blijven uitvoeren. Mocht je twijfelen over het ideale gewicht van je kat, overleg dan met de dierenarts voor een passend voedingsadvies.
Uitzonderingsregel 4 Senioren
Wist je dat een kat vanaf haar zevende levensjaar als ‘senior’ wordt beschouwd? Hoewel katten gemakkelijk twintig jaar oud kunnen worden, beginnen vanaf deze leeftijd vaak de eerste ouderdomsverschijnselen. Denk aan gewrichtsproblemen zoals artrose, maar ook nierziekten of schildklierproblemen.
Deze aandoeningen kunnen ervoor zorgen dat je kat zich minder soepel voelt en daardoor minder vaak of minder grondig haar vacht verzorgt. Dit betekent niet dat je meteen alarm moet slaan, maar het is wel een goed idee om vanaf zeven jaar jaarlijks een seniorencheck bij de dierenarts te laten uitvoeren. Hierbij worden onder andere het bloed, de bloeddruk, urine en de schildklierwaarden gecontroleerd. Katten zijn meesters in het verbergen van pijn, dus een regelmatige check-up kan veel problemen voorkomen.
Uitzonderingsregel 5 Extreme modellen
Sommige kattenrassen zijn door selectieve fokmethoden zo ver van hun natuurlijke vorm verwijderd, dat ze simpelweg niet meer in staat zijn om hun vacht goed te onderhouden. Neem bijvoorbeeld de Pers, met haar extreem lange vacht, korte snuit en korte nek. Dit ras heeft een grote kans op klitten en moet dan ook dagelijks geborsteld worden.
Ook de Britse Korthaar en Langhaar kunnen problemen krijgen door hun brede bouw en dichte vacht. Zelfs zonder overgewicht hebben deze rassen moeite om hun haren netjes te houden. Voor deze katten is regelmatige hulp van hun baasje onmisbaar. Door wekelijks of zelfs dagelijks te kammen, voorkom je vervilting en ongemak.
Wanneer je kijkt naar deze vijf uitzonderingen is het logisch dat je voor elk van deze problemen andere oplossingen gaat zoeken. De senioren neem je mee naar onze dierenarts voor een uitgebreide seniorencheck, de dikke kat kan op dieet, en bij de stresskip ga je al dan niet met hulp van onze kattengedragstherapeut op zoek naar de oorzaak van de stress. Ook essentiële oliën, in de vorm van aromatherapie, kunnen hierbij een mooie ondersteuning zijn. Bij de overige 2 uitzonderingen wordt het echter lastig. Het te vroeg weghalen van het kitten bij haar moeder is niet meer terug te draaien; net zoals dit het geval is bij het extreme model. Je Brit nauwlettend op gewicht houden scheelt al veel.
Maar dat neemt niet weg dat jij ondertussen je kat best een handje kan helpen met haar vacht!